ugrožen uvoz

Njemačka kemijska i farmaceutska industrija očekuju dugotrajne posljedice blokade Sueza

30.03.2021 u 11:40

Bionic
Reading

Njemačka kemijska i farmaceutska industrija očekuju dugotrajne posljedice blokade Sueskog kanala u robnoj trgovini, upozorio je glavni ekonomist udruženja kemijske industrije (VCI)

"Kemijske kompanije uvelike su odahnule nakon vijesti da će Sueski kanal uskoro ponovno biti otvoren za promet”, rekao je u ponedjeljak Henrik Meincke.

Kontejnerski brod Ever Given, koji plovi pod panamskom zastavom, prošli se tjedan nasukao u Sueskom kanalu nakon što je pješčana oluja posadi onemogućila vidljivost, podsjeća agencija Dpa.

Nakon dugotrajnih manevara brod je u ponedjeljak ponovno osposobljen za plovidbu.

Blokada Sueza vremenski se poklopila s razdobljem snažne azijske potražnje i pritiska na opskrbne lance koji je proizvela pandemija koronavirusa.

"Opskrbni lanci bili su pod pritiskom i prije (blokade), a on neće oslabiti još nekoliko tjedana, između ostalog i zato što se zastoj u kontejnerskom prometu trenutno i dalje pogoršava jer je na ulazu u kanal još puno brodova koji čekaju prolaz", objasnio je čelnik udruženja.

  • +3
Oslobođen Ever Given u Sueskom kanalu Izvor: EPA / Autor: Mohamed Hossam

Sueski kanal od velike je važnosti za njemačko gospodarstvo jer njime stiže oko 16 posto uvezenih kemijskih proizvoda iz Azije i 18 posto kemijskog izvoza otpravljenog na azijske destinacije.

Prema kemijskom udruženju, riječ je o kemijskim proizvodima kao što su industrijski plinovi, gnojiva, boje, plastika, pesticidi i ljepila.

Izvor: tportal.hr / Autor: Auto