SAD JE DOSTA!

Njemačka ide prema zabrani neonacista

05.12.2012 u 22:56

Bionic
Reading

Njemačka je napravila korak naprijed prema zabrani ekstremno desne Nacionalne demokratske stranke nakon što su političari dali zeleno svijetlo da se nastavi pravna borba koja je propala 2003. jer su ključni svjedoci bili doušnici unutar NPD-a.

Zahtjevi za zabranom NPD-a su zaredali nakon što je prošle godine objelodanjeno da ta neonacistička ćelija stoji iza rasističkih ubojstava u Njemačkoj u proteklom desetljeću.

Ministri unutarnjih poslova 16 njemačkih država objavili su svoju preporuku da se nastavi pravni postupak za zabranu NDP-a, što znači da će se slučaj predati Ustavnom sudu u Karlsruheu.

"Vjerujemo da sada imamo bolje dokaze protiv NPD-a nego 2003.", rekao je ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich

Za kancelara Gerharda Schroedera sud je odbacio pokušaj zabrane stranke nakon što se otkrilo da su plaćeni vladini doušnici, ubačeni u NPD, 'djelomično odgovorni' za dokaze tužitelja protiv stranke.

Ta je neslavna epizoda dobro osramotila vladu i dovela do vrhunca podrške NPD-u, što ih je uvelo u parlamente dviju saveznih pokrajina 2004. i 2005. godine. Time su si osigurali državnu potporu od oko 1,2 milijuna eura godišnje, od čega većinu potroše na izbore.

'Opsceno je da NPD da NPD može financirati propagandni materijal novcem poreznih obveznika', rekao je na konferenciji za medije Ralf Jaeger, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije. Ideologija stranake stvara temelj za nasilje nad manjinama, što nam ne ostavlja drugog izbora nego tražiti zabranu, dodao je.

No, protivnici zabrane upozoravaju da se članstvo NPD-a osipa, sa 6600 2010. godine na 6300 u 2011. te da je unatoč povremenim izbornim uspjesima na ekonomski još uvijek zaostalijem istoku Njemačke, NPD marginaliziran na savezoj razini s osvojenih tek 1,5 posto na zadnjim izborima održanima 2009. godine. Izborni prag u Njemačkoj je 5 posto.

'Postoji politički rizik da će stranka koja gubi biračku bazu oživjeti tim postupkom', rekao je savezni ministar unutrašnjih poslova Friedrich. Uvjeren je da su podaci o stranci koje su prikupili 'dobri' i 'najvjerojatnije' dovoljni da se postigne zabrana, ali je ponovio da savezna vlada strahuje kako bi stranka zbog toga dugo bila u interesu javnosti, što bi pak u konačnici dovelo do jačanja stranke.

Na preporuku ministra, pokrajinski se guverneri sastaju u četvrtak u Berlinu, nakon čega se očekuje tužba, koja će otvoriti mogućnost Gornjem domu parlamenta, u kojem su zastupljene pokrajine, da na sjednici 14. prosinca zatraži zabranu NPD-a.

Savezni sudac upitan za pravnu ocjenu predmeta za zabranu koju je zatražila Donja Saska izvijestio je prošli tjedan vlasti da 'ukupna ocjena pokazuje da ciljevi NPD-a nisu u skladu s liberalno demokratskim ustavnim poretkom', prenio je Der Spiegel.

Sudac je zaključio da će pokušaj zabrane imati više od 50 posto šansi za uspjehom na Saveznom ustavnom sudu.

Čelnik NPD-a Holger Apfel na svojoj je je konferenciji za novinare rekao da je 'apsolutno uvjeren kako će se sve ove optužbe srušiti kao kula od karata', predviđajući da će pretvoriti u 'veliki fijasko' za one koji su ih pokrenuli.

Apfel je rekao da čak i ako njemački Vrhovni sud naloži zabranu, NPD će se žaliti Europskom sudu za ljudska prava.