analiza tajnih službi

Njemačka će nadzirati i djecu džihadista jer se maloljetnici brže radikaliziraju

07.08.2018 u 17:43

Bionic
Reading

Šef njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maaßen upozorio je u utorak kako djeca džihadista predstavljaju potencijalnu opasnost za društvo

Maaßen je naveo kako postoje indicije da se 'maloljetnici i mladi ljudi brže i ranije radikaliziraju' te kako postoji 'velika vjerojatnost da će do toga i doći'.

U analizi tajnih službi koju je Maaßen predstavio dnevnim listovima medijske grupe Funke ističe se da se 'djeca islamista od rođenja pa nadalje odgajaju uz ekstremističku sliku svijeta koja legitimira nasilje nad drugima i omalovažava sve koji ne pripadaju njihovoj skupini'.

U Njemačkoj je trenutno starosna granica za osobe koje smiju biti nadzirane 16 godina, a po novome se demokršćani zalažu da se ta granica spusti na 14 godina, prenosi Deutsche Welle.

>>> Kosovski Albanac tvrdi: Greškom sam završio u ISIL-u, izvukao sam se na mamu

Izuzetak je savezna pokrajina Bavarska u kojoj je dozvoljeno i uhođenje mladih od 14 godina.

Maaßen je dodao da je socijalizacija djece u islamističkom obiteljskom okruženju 'zabrinjavajuća' te kako će taj problem tajnim službama predstavljati 'izazov u sljedećim godinama'.

  • +5
Pucnjava u Berlinu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Šef Službe za zaštitu ustavnog poretka prošlog je prosinca upozorio na opasnost od žena i djece boraca terorističke Islamske države koja se vraćaju iz Sirije ili Iraka.

>>> Šef SOA-e potvrdio da u Hrvatskoj postoji hibridno djelovanje i upozorio na sigurnosnu prijetnju

Služba je u svojem izvješću navela da je 2017. bilo 300 takve djece. Maaßen je kazao kako opasnost potječe i od obitelji koje nisu putovale na zaraćena područja, već su 'kontinuirano boravile u Njemačkoj'.