nakon niza kritika

Nizozemska popustila pod pritiskom javnosti, cijepljenje kreće idući tjedan

02.01.2021 u 15:44

Bionic
Reading

Nizozemska vlada popustila je u subotu pod pritiskom javnosti i najavila je da će početiti cijepiti zdravstvene radnike idućeg tjedna

Iako je Europska unija odobrila korištenje cjepiva proizvođača BioNTech/Pfizer protiv covida-19 prošli mjesec, Nizozemska je jedina članica EU-a koja još nije započela cijepljenje.

Nizozemska vlada je tvrdila da joj je potrebno još vremena kako bi osigurala da početak cijepljenja prođe glatko, ustvrdivši da bi bilo kakvi problemi na samom početku potkopali povjerenje u program cijepljenja.

Plan je bio da cijepljenje počne najranije 8. siječnja i to samo simbolično prije pravog početka 18. siječnja. Međutim, taj su plan kritizirali medicinski stručnjaci koji su upozorili da vlada riskira živote dok se 175.000 doza cjepiva nalazi u skladištu na istoku zemlje.

Po novom planu objavljenom u subotu, oko 30.000 djelatnika bolnica cijepit će se idućeg tjedna. Konkretniji planovi trebali bi biti objavljeni u ponedjeljak.

Stavljanje zdravstvenih radnika u bolnicama na prvo mjesto još je jedna promjena prvotnog plana koji je predviđao da se prvo cijepe oni koji rade u domovima za starije i nemoćne.

Bolnički radnici tvrdili su da je zdravstveni sustav preplavljen jer broj slučajeva raste u nebo dok je sve više izostanaka osoblja uslijed zaraze.

  • +2
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL