pokrenuo pravnu bitku

Nizozemac traži od države: Osjećam se dvadeset godina mlađi, upišite mi to u dokumente! Ako mogu transseksualci...

08.11.2018 u 12:57

Bionic
Reading

Emile Ratelband 69-godišnji je guru samopomoći i bivši političar koji je započeo pravnu bitku na sudu kako bi postao 20 godina mlađi jer se ne osjeća onoliko starim koliko mu je zapravo godina. Sve je počelo zbog nepovoljnog položaja ili diskriminacije stvarnih godina na aplikacijama za pronalazak partnera. Ratelband traži da mu se promijeni datum rođenja iz 11. ožujka 1949. u 11. ožujka 1969.

Emile Ratelband, 69-godišnji nizozemski 'pozitivni guru', 2003. je bio kandidat stranke Nizozemska u kojoj se može živjeti, populističkog pokreta koji su tad uspoređivali sa strankom Forza Italia Silvija Berlusconija. Ovih dana ponovno je završio u svjetskim medijima, budući da je započeo pravnu bitku na sudu kako bi postao 20 godina mlađi. Tvrdi da je zbog bioloških godina u diskriminirajućem položaju na aplikacijama koje koristi za pronalazak partnera, piše The Guardian.

Na sudu u nizozemskom gradu Arnhemu rekao je kako se ne osjeća 'ugodno' sa svojim datumom rođenja, a svoju želju usporedio je s transseksualcima.

Ratelband je rekao kako zbog službenog godišta koje ne odražava njegovo emocionalno stanje, trudio se pronaći posao i ljubav. Traži da mu se promijeni datum rođenja iz 11. ožujka 1949. u 11. ožujka 1969.

'Kada imam 69 sam limitiran. Ako sam 49 godina, onda mogu kupiti novu kuću, voziti različite automobile, raditi više. Kada sam na Tinderu rekao da sam 69 godina, nisu mi odgovarali. Kada sam 49 s licem kojim imam, imat ću luksuznu poziciju', rekao je.

Liječnik mu je, tvrdi on, rekao kako ima tijelo 45-godišnjaka. Sebe opisuje kao 'mladog Boga'.

Sudac je priznao kako je promjena spola rezultat razvoja prava.

'Slažem se s vama: prije mnogo godina smo mislili kako je to nemoguće', rekao je sudac te ga pitao kako će se njegovi roditelji osjećati ako mu se obriše 20 godina života.

'Za koga su se roditelji brinuli? Tko je bio taj dječak onda?', upitao ga je sudac.

Na to mu je Ratelband koji je motivacijski govornik i trener u neurolingvističkom programu odgovorio kako su njegovi roditelji mrtvi.

Rekao je također kako je spreman odreći se prava na mirovinu zbog promjene svoje dobi.

Nakon 45-minute sudske rasprave, Ratelband je rekao: 'To je doista pitanje slobodne volje'

Njegov odvjetnik Jan-Hein Kuijpers rekao je kako je krajnje vrijeme za promijenu godina.

Državni tužitelj je pitao na sudu hoće li mogućnost promjene datuma rođenja u zakonu zahtjevati i liječničke preglede u budućnosti kako bi država mogla procijeniti nečije 'emocionalno godište'.

Kuijpers je na sudu ipak priznao kako 'postoji zdrav razum'.