novi val

Nizozemska Katolička crkva pogođena otkrićima o spolnom zlostavljanju

15.09.2018 u 16:48

Bionic
Reading

Više od polovine nizozemskih biskupa i kardinala koji su bili u službi između 1945. i 2010. znali su za spolna zlostavljanja koja su se odvijala unutar nizozemske Katoličke crkve, pišu u subotu nizozemski mediji

'Kardinali i biskupi prikrivali su spolna zlostavljanja što je njihovim počiniteljima omogućilo da bude još više žrtava', piše list NRC.

Katoličku crkvu posvuda u svijetu ne prestaju potresati novi skandali svećenika pedofila koje su prikrivali njihovi nadređeni u ime zaštite te vjerske institucije.

'Dvadeset od 39 kardinala, biskupa i pomoćnih biskupa umiješano je u spolna zlostavljanja unutar nizozemske Katoličke crkve između 1945. i 2010.', rezultati su koje objavljuje NRC na temelju široke istrage.

'Četvorica među njima zlostavljala su djecu, a ostalih 16 je omogućilo počiniteljima pedofilima premještanje u druge župe gdje su nastavili sa zlostavljanjem novih žrtava', stoji u listu.

Na upit novinara AFP-a nizozemska Katolička crkva 'potvrdila je dio informacija', uz napomenu da se ostale temelje na anonimnim informacijama koje prenosi crkveni ured za prihvat žrtava.

  • +11
Papa Franjo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Imena većine biskupa poklapaju se s onima koja su navedena u izvješću što ga je 2010. sastavila Crkva', kazala je glasnogovornica nizozemske Katoličke crkve Daphne van Roosendaal. Većina biskupa čija su imena navedena u izvješću, preminula je. Nijedan biskup kojega spominje NRC više nije aktivan, a oni koji su još živi nisu željeli reagirati, piše list.

Povjerenstvo pape Franje protiv pedofilije u nedjelju je upozorilo da bi borba protiv spolnog nasilja djece trebala postati 'prioritet' Katoličke crkve.