LEKO PORUČUJE

'Nisu suci djeca, trebali bi biti otporniji na kritike'

20.01.2014 u 18:47

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sucima je danas poručio da bi morali biti malo otporniji na kritike, jer 'nisu mala djeca'. Leko je time, u emisiji 'S Markova trga' Hrvatskog radija uzvratio na tvrdnju predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda Ivana Turudića da je aktualna vlada 'najgora do sada u pritiscima na pravosuđe'

Turudiću je zasmetala nedavna izjava 'visokog izvora iz Vlade' da je odlukom o izručenju bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića Nemačkoj zagrebački Županijski sud izveo 'državni udar pištoljem na vodu'. 'Mislim da tu nema riječi o pritisku na pravosuđe. To je intimno stajalište visokog izvora, ako postoji, to nije stajalište bilo koje funkcije niti institucije', tumači Leko.

Na opasku da takvo mišljenje preneseno u medijima ipak ima određenu težinu, pogotovo u trenutku kada postupak još nije završen, Leko je odgovorio: 'Ja bih rekao da suci i sudovi moraju biti malo otporniji na kritike i da imaju obvezu da budu malo otporniji'. 'Oni to znaju. Nisu baš, rekao bih, mala djeca. znaju vrlo dobro kako se sudi i koja je njihova zaštita', kazao je, ističući i da suci moraju imati autonomnost u donošenju odluka. Činjenica da je jedan županijski sud odlučio izručiti Perkovića, a drugi u istoj stvari odbio izručenje Zdravka Mustača po Leki nije posljedica nekonzistentnosti zakona.

'Sudovi sude na temelju zakona i vlastite savjesti, odnosno vlastitog pogleda na stvari. Zato u Hrvatskoj i u svim demokratskim sustavima imamo najmanje dvostupnost sudbenog postupka. I u ovom postupku Vrhovni sud će donijeti konačnu odluku, a iza toga čak možda i Ustavni sud', kazao je Leko. Naglasio je kako je važno da suci imaju slobodu da na temelju zakona procijene činjenice o kojima odlučuju.


Rekao je i kako mu do sada nije došao prijedlog za autentično tumačenje Zakona o pravosudnoj suradnji te da 'nema nikakvih sugestija ni indicija o tome'. Na Turudićevu tvrdnju da je autentično tumačenje 'atavizam iz boljševičkoga sustava', Leko je uzvratio kako osobno ne zna porijeklo tog instituta, ali da je Turudić u posljednjih 15 do 20 godina mogao predložiti da ga se ukine, 'tim više što je sam sudjelovao u izvršnoj vlasti'.

Upitan zašto još nije osnovano istražno povjerenstvo za ubojstvo hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića, za pomaganje kojega su optuženi Perković i Mustač, Leko je odgovorio kako čeka da saborski klubovi predlože osnivanje tog povjerenstva. Odbacio je mogućnost da vladajući na čelo tog tijela postave HDZ-ova predsjednika Tomislava Karamarka bez njegova pristanka. 'Poslovnik omogućuje svakom zastupniku da se izjasni hoće li prihvatiti takvo nešto ili neće', tumači Leko i podsjeća da zastupnici nemaju obvezujući mandat te da sami odlučuju kako će glasovati i hoće li sudjelovati u radu nekog tijela.

Zamoljen da komentira operaciju očnog kapka koju je predsjedniku RH Ivi Josipoviću izveo liječnik iz Njemačke i njegov osobni prijatelj bez naknade, Leko je odgovorio kako se jučer vidio s Josipovićem te da misli da je operacija uspjela. 'Meni to baš dobro izgleda', rekao je Leko, a na pitanje nije li Josipović time ušao u sukob interesa odgovorio je da treba respektirati činjenicu da je predsjednik izabrao liječnika koji mu je prijatelj i u kojeg ima povjerenja te da operacija nije učinjena na teret HZZO-a. 'Ne mislim da bi na tome predsjednika trebalo gađati sukobom interesa', rekao je Leko.