VAKULA NAJAVLJUJE

Ništa od prave zime; kakvo nas proljeće čeka?

16.01.2015 u 09:16

Bionic
Reading

U dosadašnjem dijelu zime, 'prave zime' gotovo i nismo imali, a jamačno nećemo ni sljedećih nekoliko dana. Hoćemo li uopće?

Iznadprosječno toplo!

Premda smo od 1. prosinca i klimatološkog računanja zime imali kojekakvih vremenskih događanja - i kiše, i snijega, i bure i juga, i relativno visoke i niske temperature, pa i rekordnih vrijednosti nekih meteoroloških elemenata, ljubitelji dugotrajne hladnoće, kao i obilnog snijega, ostali su razočarani, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Tako će, još više, biti i sljedećih dana, posebice danas i sutra, kada će najviša temperatura zraka gotovo diljem Hrvatske biti iznad 10°C. Štoviše, većinom čak oko proljetnih 15! Primjerenijih početku travnja, a ne sredini siječnja. Stoga i ne treba čuditi ako se u nekim mjestima izmjeri i rekordno visoka temperatura zraka za ovaj dio godine.

Od nedjelje hladnije, ali i dalje relativno toplo.

No već u nedjelju će u većini Hrvatske i okolice zamjetno osvježiti, ali nedovoljno za pad temperature zraka ispod prosječnih vrijednosti druge polovine siječnja. Relativno toplo bit će i u sljedećem tjednu, ali ipak ne kao u ovome.

Prva polovina zime jedna od najtoplijih

Zbrajaju li se dani od 1. prosinca do 28. veljače, posljednjeg dana prema kojem kolege klimatolozi računaju zimu, već jučer je započela njezina druga polovina. Prva je diljem Hrvatske bila iznadprosječno topla, štoviše ponegdje, kao primjerice na postajama Zagreb Maksimir i Rijeka, i među pet, šest najtoplijih u povijesti mjerenja, od sredine prošloga stoljeća, a pozitivno odstupanje od višegodišnjeg prosjeka vrlo je vjerojatno i za drugu polovinu. Tomu će osobito pridonositi kraj ovoga tjedna i veći dio sljedećega.

Najhladnije već iza nas?

Naravno, ne može se još tvrditi kako je hladno razdoblje, koje smo imali potkraj prošle godine i početkom ove, najhladnije ove zime, ali se može s umjerenom, pa i velikom vjerojatnošću prognozirati kako se dugotrajnije hladnije razdoblje od toga ne očekuje do kraja veljače.

Dapače, prognoze za sljedeća četiri tjedna upućuju na zaključak o barem prosječnoj temperaturi zraka, većinom čak i malo višoj od prosjeka, ali ipak ne tako visokoj kakvu smo imali prošlih dana.

I proljeće i ljeto - relativno toplo

Ni dugoročnije prognoze - za proljeće te lipanj i srpanj - na daju zamjetniju mogućnost dugotrajnog hladnog razdoblja koje bi prouzročilo to da neko od tromjesečja, pa čak i pojedini mjesec, u većini Hrvatske bude hladnije nego što je uobičajeno. Ali ne smije se zaboraviti prošlo ljeto, kojim su mnogi bili nezadovoljni, unatoč ostvarenju slične prognoze pozitivnog odstupanja od prosjeka.

Za podrobnije i pouzdanije prognoze moguće ekstremno visoke, ili niske, temperature tijekom ljeta ipak je odviše rano.