KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ:

'Nisam vidjela Jovićev ugovor, nisam ga ja angažirala'

05.10.2014 u 12:18

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je danas u Mariji Bistrici kako donedavni glavni analitičar predsjednika Josipovića, Dejan Jović, nikada nije bio njezin savjetnik za vrijeme dok je bila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija

Odgovarajući na upite novinara naglasila je kako nikada nije vidjela 'ugovor', kojeg su objavili neki mediji, a u kojem je navedeno da je Jović 'obavljao pripremu analiza i prijedloga o pojedinim pitanjima iz područja vanjske politike'. Ugovor se odnosi na razdoblje od 1. kolovoza 2005. do 31. srpnja 2006.

'Taj ugovor nikada nisam vidjela, nisam ga angažirala i nisam radila s njim', istaknula je Grabar-Kitarović, koja je danas u Mariji Bistrici na 22. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

Ponovila je da Dejan Jović nije bio njezin izbor i da s njim nije surađivala.

Također je ponovila kako je nemoguće da predsjednik Ivo Josipović nije znao Jovićeva stajališta i da je njegov glavni analitičar protiv temelja hrvatske države.

Smatra da ga Josipović nije smijenio zbog toga, već zbog vlastite predsjedničke kampanje.

Josipović je u četvrtak, 2. listopada, smijenio svoga glavnog analitičara Jovića koji je u časopisu Politička misao ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio 'vrlo neliberalan' te da nije održan u 'free and fair (slobodnim i poštenim) okolnostima'.

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je, na upite novinara, da neće potpisati zahtjev za raspisivanje referenduma o promjenama izbornog sustava inicijative 'U ime obitelji' danas posljednji dan prikuplja potpise.

'Pridržavat ću se preporuke Venecijanske komisije i neću stati ni na koju stranu. Međutim, držim da izmjene izbornog zakona moraju biti cjelovite. One se ne smiju donositi u predizborno vrijeme i o njemu treba postići konsenzus političkih strana i struke', istaknula je Grabar-Kitarović.

Dodala je da prijedlog inicijative 'U ime obitelji' ima dobrih elemenata, ali i jako puno propusta te da o izbornim promjenama treba početi razgovarati nakon izbora u smirenoj atmosferi.

S obzirom da HDZ nije podržao inicijativu 'U ime obitelji' oko ovog referenduma Grabar-Kitarović nije željela komentirati kako će izgledati budući odnosi između HDZ-a i te inicijative.