SLOBODAN UZELAC:

'Nisam siguran je li Šeksova isprika bila iskrena'

15.10.2011 u 14:31

Bionic
Reading

'Isprika je sama po sebi uvijek dobra, ali postoje njezine različite vrijednosti; koliko je iskrena, a koliko izazvana vanjskim motivima – prinudna', rekao je danas za tportal potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac

Komentirao je time ispriku Vladimira Šeksa 'svima koji se osjećaju povrijeđeno i hrvatskoj javnosti' zbog seksističke izjave o štangi SDP-ovoj saborskoj zastupnici Gordani Sobol. Šeks je tada izjavio, u samom uvodu, da je na takav postupak 'bio isprovociran izjavama SDP-a'.

Da bi isprika bila prihvatljiva, smatra Uzelac, mora biti 'motivirana iznutra', iskrena. U tom slučaju ona je plod hrabrosti jer se počinitelj, shvativši da nije u pravu, odlučuje suprotstaviti sebi i svojim lošim postupcima. Međutim, Slobodan Uzelac nije siguran je li Šeksova isprika iskrena. Za to, tvrdi, za sada nema jasnih pokazatelja. Ipak, brine ga kontekst izrečene Šeksove isprike.

'U ovakvim situacijama uvijek treba paziti na relativiziranje tipa 'bio sam izazvan', 'ja sam to morao', 'bio sam isprovociran'. Takve izjave cijelu stvar čine neuvjerljivom te pokazuju kako je prije riječ o uvjetovanoj isprici nego iskrenom žaljenju', rekao je Uzelac. Predizbornu retoriku u kojoj se pojedinci prozivaju zbog osobnih imena smatra krajnje nekorektnom i neciviliziranom. Čudi ga da je u 2011. u zemlji i stranci koja tvrdi kako njeguje europske vrijednosti moguće 'brojanje krvnih zrnaca'.

'Kada nekome prigovarate za spol, vi ga zlostavljate. On za to nije 'kriv' niti 'zaslužan', ne može to promijeniti. Niti je to potrebno. Isto je i s nacionalnom pripadnošću. Žao mi je što se govorom mržnje služe i političari najjače hrvatske stranke prozivajući ljude zbog osobnih imena', rekao je Uzelac, vjerujući da takvi političari zapravo i ne znaju što i o čemu govore. Međutim, to ne znači da time što rade drugima ne nanose bol i štetu, zaključio je.