GRABAR KITAROVIĆ U TRILJU:

'Nisam rekla da su hrvatski vojnici topovsko meso'

29.09.2014 u 17:01

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Trilju kako nije rekla da su hrvatski vojnici u Afganistanu topovsko meso, nego da javnost to tako percipira

Na zamolbu da objasni izjavu da su hrvatski vojnici u Afganistanu topovsko meso, Grabar-Kitarović je opovrgnula da je takvo što rekla. 'To nisam rekla, već sam kazala da se nažalost u javnosti često tako percipira. Daleko od toga. Iznimno sam ponosna na njih u Afganistanu jer vidim da taj posao rade sa srcem', odgovorila je Grabar-Kitarović koja je u povodu blagdana Sv. Mihovila i Jeronima danas posjetila Trilj.

Dodala je kako je to njihov poziv te da je na njih posebno ponosna zato što su doista vrhunski profesionalci. Oni ne obavljaju samo zadaće koje im se profesionalno nameću, nego uspijevaju uspostaviti i poseban kontakt s lokalnim stanovništvom', rekla je Grabar-Kitarović i podsjetila da uskoro završava misija hrvatskih vojnika u Afganistanu, ali i da se nastavlja nova misija obuke te je na Hrvatskoj da odluči hoće li naši vojnici ondje ostati.


'Koliko vidim, profesionalni vojnici su spremni na to, a u posljednje vrijeme smo svjedoci da ih veliki broj napušta aktivnu službu i odlazi u Afganistan raditi iz raznih razloga. Mislim da su to prvenstveno materijalni uvjeti u kojima rade te da na tome treba poraditi', zaključila je.

Kolinda Grabar-Kitarović je u subotu na osnivanju zagrebačke zajednice branitelja HDZ-a rekla kako je žalosno što se na hrvatske vojnike gleda kao na teret za proračun ili kao na topovsko meso za misije u Afganistanu.

U povodu blagdana Sv. Mihovila i Jeronima kandidatkinja za predsjednicu Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je posjetila Trilj i Dugopolje te poduzetničke zone Čaporice i Pode. Izjavila je kako joj je drago što će se u tim zonama otvarati nove tvrtke i što su uspjeli povući novac iz EU fondova. Sudjelovala je u procesiji i misnom slavlju koje je u crkvi sv. Mihovila u Trilju predvodio porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša.

Na pitanje novinara je li predizborna kampanja počela i je li slogan njezine kampanje želja da bolje upozna Hrvatsku, odgovorila je kako želi bolje upoznati narod te da zemlju ne obilazi da bi se slikala, nego da porazgovara s ljudima i čuje njihove priče.

'Drago mi je biti u ovom kraju koji je spoj tradicije i napretka. Isto tako mi je drago vidjeti da se razvija poslovna zona i da se očekuje otvaranje novih tvrtki. Doista sam zadovoljna čuti da je ovaj kraj uspio povući novac iz europskih fondova, posebno fonda za poljoprivredu, što je zaista rijetkost u Hrvatskoj', rekla je Grabar-Kitarović.

Novinarima je rekla kako su je Triljani dobro dočekali i da imaju potrebu za optimizmom i nadom. 'Kad im se to pruži, zajedno s vjerom, te kad vide da možemo i moramo bolje, onda se svatko odmah osjeća bolje. I ja osjećam potporu i želju da konačno krenemo i prestanemo kao država i narod tapkati u mjestu te učinimo puno više za razvoj Hrvatske i sve njene ljude', izjavila je.

Nije željela komentirati hoće li ovo biti predsjednička utrka dvoje kandidata i boji li se drugih kandidata, primjerice predsjednika Hrvatske zore Milana Kujundžića. Rekla je kako je Hrvatska demokratska zemlja. Tko god da se kandidira za predsjedničke izbore i tko ispunjava uvjete – 'to je tako'.