DAVORIN KOBAK PRED SUDOM

'Nisam organizirao zločinačku skupinu'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2011 18:49
  • Objavljeno 02.02.2011 u 16:19
Davorin Kobak

Davorin Kobak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši predsjednik uprave HŽ Holdinga Davorin Kobak rekao je danas u nastavku iznošenja obrane na zagrebačkome Županijskom sudu da nije organizirao grupu za počinjenje kaznenih djela koja je, po USKOK-u, iz HŽ-a preko tvrtke Agita izvukla 3,7 milijuna eura

Nisam mogao utjecati na bilo koju osobu iz Željeznica Federacije BiH i Republike Srpske da bi oni za proviziju nudili niže cijene za usluge Agita jer se to ne može predvidjeti, rekao je drugog dana iznošenja obrane Kobak, ponovivši da nije s upravama željeznica razgovarao o cijenama.

Naime, optuženi Andrija Sarić prije je USKOK-u priznao da je potpisivao fiktivne fakture i da se novac izvlačio za potrebe plaćanja provizije suradnicima iz susjednih zemalja, posebno iz BiH, preko kojih se prevozio željeznički teret.

Kobak je ustvrdio da USKOK nema dokaza da su HŽ i Agit oštećeni. Dodao je da se nije dogovarao o proviziji u BiH niti je to od njega netko tražio.

Odbacujući Sarićeve tvrdnje, rekao je da je čudno da osoba koja je podigla 500.000 eura s računa u Grazu kaže da je 'uvučena' u posao.

Odbacio je i Sarićeve tvrdnje da mu je jednom prilikom rekao da će kod ministra Božidara Kalmete, koji je navodno doznao za off-shore tvrtke preko kojih se izvlačio novac iz HŽ-a, pokušati izgladiti i zataškati situaciju.

Kobak je ustvrdio da je Sariću rekao da se nema čega bojati jer HŽ i Agit nisu oštećeni, a Sarić mu je, dodao je, rekao da postoje fiktivni ugovori jer su u BiH tražili proviziju nakon smanjivanja cijena prijevoza tereta.

Kobak je također ispričao da u Zagrebačkoj banci u Mostaru nije podigao novac za sebe, nego kako bi ga dao savjetniku u Željeznicama Federacije BiH Sadiku Kapidžiću za logističku organizaciju.

Suđenje se nastavlja 21. veljače, kad bi Kobak trebao odgovarati na pitanja sudskog vijeća, nakon čega bi obranu trebala početi iznositi drugooptužena direktorica Agita Biserka Robić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi