MLADIĆ O NADOPUNI OPTUŽNICE

'Nisam kriv za pokolj Muslimana u selu Bišina'

Ratko Mladić1

Ratko Mladić1

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshoot

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić izjasnio se u četvrtak popodne pred Haaškim sudom kako se ne osjeća krivim po nadopuni optužnice kojom ga se tereti za pokolj 30 Muslimana u selu Bišini počinjen u srpnju 1995.

'Nisam kriv i s tim nemam nikakve veze', kazao je Mladić koji se u haaškoj sudnici prvi put pojavio nakon dva mjeseca vidljivo mršaviji. Mladić se još početkom studenoga trebao očitovati o krivnji po toj nadopuni optužnice, no ročište je otkazano zbog toga što je obolio od upale pluća te mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Sud je tada naredio Mladiću da se podvrgne potpunom liječničkom pregledu koji će pokazati je li u dovoljno dobru zdravstvenom stanju da prati suđenje.

On je nakon 16 godina bijega uhićen potkraj svibnja. Dok se skrivao u Srbiji, prebolio je moždani udar koji je ostavio vidljiva traga na njegovo zdravlje, a u međuvremenu je u tijeku haaškoga pritvora operiran.

Mladić je optužen za genocid u BiH, višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH te za zatočenje pripadnika UN-a.

On se na ročištu požalio što na računalnom zaslonu pred sobom ima transkript na engleskom umjesto na srpskom, dodavši da je sama rasprava za njega prebrza te ju nije u stanju pratiti preko slušalica u prijevodu na srpski. Iako su ravnopravni jezici Haaškoga suda engleski i francuski, a optuženici imaju pravo da sve informacije dobiju na jeziku koji razumiju, u praksi je engleski najzastupljeniji.

Njegove pokušaje komuniciranja s publikom na sudskoj galeriji predsjedatelj suda Alphons Orie prekinuo je i najavio da bi se između Mladića i publike mogao staviti paravan.

Prije nego se očitovao o krivnji, Mladić je prigovorio da mu nije jasno što je to Bišina. Je li to planina, rijeka, mjesto ili nešto poput autobusa, kamiona ili helikoptera, pitao je Mladić, a predsjedatelj suda odgovorio mu je kako je riječ 'o lokalitetu u općini Šekovići'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi