DUSPARA NA SUĐENJU KRULJCU

'Nisam bio ovlašten tražiti radove u općini Sibinj'

07.01.2014 u 14:10

Bionic
Reading

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara posvjedočio je na suđenju bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske Mladenu Kruljcu i ostalima optuženima za korupciju na štetu općine Sibinj da od tadašnjeg predsjednika Republike Stjepana Mesića nije tražio da vojska izvodi bilo kakve radove na području te općine

Duspara je dodao da kao gradonačelnik Slavonskog Broda nije ovlašten postavljati takve zahtjeve za drugu jedincu lokalne samouprave.

Prisjetio se da je Hrvatska vojska (HV) od 2005. obavljala infrastrukturne radove na području Slavonskog Broda, a da je 2008. na prijemu kod tadašnjeg Mesića, zamolio da vojska nastavi radove na uređenju brodske Tvrđave.

Ustvrdio je kako je Mesić prenio njegovu zamolbu tadašnjem načelniku Glavnog stožera Josipu Luciću, koji je rekao da pripadnici HV-a moraju izići na teren, vidjeti o kakvim je radovima riječ i nakon pregleda terena donijeti odluku o mogućnosti izvođenja radova.

Kruljac, koji tvrdi da je za radove u Sibinju dobio Lucićevu usmenu zapovjed, uložio je nekoliko primjedbi na Dusparin iskaz ustvrdivši da se prijem kod predsjednika Mesića dogodio 2007, a ne 2008. te da je i on bio nazočan spomenutome razgovoru, na koji ga je, kako tvrdi, pozvao general Lucić. Duspara je kazao da ostaje pri svojim riječima te da je i ranije tvrdio da se ne sjeća je li još netko bio nazočan tom razgovoru.

Zbog sumnje da su zlouporabom položaja i ovlasti, primanjem mita te poticanjem na ta kaznena djela općinu Sibinj oštetili za preko 58 milijuna, a državni proračun za više od tri milijuna kuna uz Kruljca se sudi i bivšem načelniku općine Sibinj Ivici Batiniću, bivšem članu općinskog poglavarstva Ivanu Miškoviću, poduzetniku Ivanu Rimcu, bivšem čelniku brodsko-posavskog HDZ-a Zdravku Sočkoviću te autoprijevozniku Željku Gariću.

Uskok ih tereti da su od rujna 2007. do sredine 2008. protivno odlukama Vlade koja je općini darovala zemljište za izgradnju zone malog gospodarstva parcele velike vrijednosti ispod stvarne cijene dali unaprijed odabranim tvrtkama i osobama kako bi se financijski okoristili.

Kako bi dodatno povećali vrijednost zemljišta s Kruljcem su navodno dogovorili dogovorili izvođenje radova, nakon čega je HV obavila posao, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera kojom se zabranjuje uporaba inžinjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske. Državni proračun time je, po tvrdnjama tužiteljstva, oštećen za tri milijuna kuna.