BURNA RASPRAVA

Raspudić nazvao Plenkovića 'anesteziologom Hrvata u BiH', Grlić Radman mu uzvratio: Vi i Milanović ste kao Lolek i Bolek, vi ste Raspušenko!

01.05.2022 u 12:38

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i saborski zastupnik Nino Raspudić žestoko su se obračunali u emisiji Točka na tjedan televizije N1, prije svega oko teme izbornog zakona u Bosni i Hercegovini

Raspudić je rekao je kako će se u srijedu raspisati neustavni izbori. 'To raspisivanje izbora bit će konačni, bjelodani debakl jedne kukavičke, poltronske i vjerojatno izdajničke politike. Plenković je barem godinu dana intenzivno dolazio i uvjeravao Hrvate u Bih da će promijeniti Izborni zakon koji će im jamčiti da biraju svoje predstavnike. Pokazalo se da je bio anesteziolog u toj operaciji umrtvljavanja Hrvata u BiH, da im je mazao oči', rekao je Raspudić dodajući kako očekuje 'minimum časti' od Radmana i da u srijedu podnese ostavku, prenosi N1.

Grlić Radman uzvratio je osobnim napadom na Raspudića: 'Ne može mi Raspudić govoriti o časti, on radi teatar, cirkus, obiteljski je uhljebljen u Saboru. On ovdje dolazi s predumišljajem, njegov je jedini cilj rušenje Vlade Andreja Plenkovića. Njegov je jedini domet sjedenje u Saboru koji je najgori Sabor od početka hrvatske države', rekao je ministar Radman.

Raspudić i Grlić Radman potom su se neko vrijeme svađali oko toga tko je komunističko dijete, a tko nije. 'Imate obraza pristojne akademske ljude optuživati za uhljebništvo', poručio je Raspudić. 'Vi i predsjednik ste kao Lolek i Bolek, radite smutnju… vi ste Raspušenko', uzvratio je Grlić Radman Raspudiću.

Ministar kaže kako je predsjednik svojim politikama oslabio položaj Hrvata u BIH. “Sada mi rješavamo štetu koja je nastala, to se ne može preko koljena napraviti”, rekao je Grlić Radman.

  • +13
Gordan Grlić Radman i Petero Szijjártó Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Na pitanje što se može promijeniti kad se jednom raspišu izbori, on kaže: “Može.” “Ne može Raspudić koji je ’91. napustio BiH govoriti da voli BiH više od mene”, rekao je Grlić Radman.

“Ne vjerujem da je Raspudić zagovaratelj jednakopravnosti u BiH, on samo želi doći na vlast rušenjem Vlade”, rekao je ministar, a Raspudić je odgovorio kako zaista želi srušiti “kriminalnu Vladu”. Rekao je i kako je iz Mostara otišao sa 16 godina s maloljetnim sestrama i majkom, dok je ministrov otac privatizirao tvornice. “Raspitajte se malo, što je vaš otac radio”, odgovorio je ministar.

Grlić Radman je zatim Raspudiću rekao da čita loše knjige. Na spomen Kardelja, ministar je rekao: “Ma kakav Kardelj, dajte, molim vas, to se valjda jedino u vašoj obitelji čitalo.”

“Bojkot nema smisla. Hrvati su žrtva, a mogli bi po tome postati i krivac. Treba njegovati strpljenje. Bitno je da se ne smijemo obeshrabriti. Položaj Hrvata je činjenica na kojoj moramo inzistirati. Mi imamo poluge i instrumente. To se ne može dogoditi preko noći, a do izbora se puno toga može dogoditi”, rekao je ministar.

“Meni su važniji Hrvati od Bosne i Hercegovine. Dabogda sutra propala ako moj narod neće biti ravnopravan”, rekao je Raspudić dodajući kako Finsku i Švedsku treba uvjetovati pitanjem Hrvata u BiH. Grlić Radman rekao je da je to neodgovorna politika.