PROMJENA POLITIKE?

Nikolić odbija doći na komemoraciju srebreničkim žrtvama

20.05.2015 u 12:41

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić odbio je poziv za sudjelovanjem u obilježavanju 20. obljetnice godina od genocida u Srebrenici. Dolazak na komemoraciju u Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice potvrdili su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te predsjednici Crne Gore i Slovenije Filip Vujanović i Borut Pahor

'Predsjednik Nikolić ne planira 11. srpnja otputovati u Potočare', piše list Danas pozivajući se na izvore iz Nikolićeva ureda.

List podsjeća da su sudjelovanje na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice potvrdili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te predsjednici Crne Gore i Slovenije Filip Vujanović i Borut Pahor. Kako se navodi, predsjednici države regije odat će počast žrtvama i poslati poruku da se ono što se dogodilo u Srebrenici nikada i nigdje ne smije ponoviti.

Organizacijski odbor za obilježavanje obljetnice genocida u Srebrenici očekuje da će komemoraciji nazočiti 30 visokih izaslanstava i oko 50.000 građana.

Pozivajući se na izvore iz ureda srbijanskog predsjednika, list navodi da će Nikolić 16. lipnja otputovati u prvi službeni posjet Sarajevu otkako je 2012. godine izabran za predsjednika, dok je srbijanski premijer Sarajevo izabrao za svoj prvi službeni posjet kada je došao na čelo vlade 2014. godine.

Prema riječima neimenovanog sugovornika lista, Nikolić je navodno predlagao članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću 'zajednički obilazak i srpskih i bošnjačkih grobova, ali nije dobio odgovor'.

U intervjuu Televiziji Bosne i Hercegovine (BHT) u travnju 2013. predsjednik Nikolić ispričao se zločine koje je u ime Srbije počinio bilo koji pripadnik srpskog naroda, zatražio pomilovanje za Srbiju zbog zločina u Srebrenici te najavio da će se osobno pokloniti srebreničkim žrtvama.

'Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Ispričavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda', rekao je Nikolić u intervjuu za BHT, čije su izvatke 25. travnja 2013. objavili beogradski elektronički mediji.

Najviši i jedini srbijanski državni dužnosnik koji je nazočio komemoraciji u Potočarima bio je bivši predsjednik Boris Tadić, a odao je počast srebreničkim žrtvama 2005. godine, na 10. obljetnicu zločina.

Uskoro će se u srpnju obilježiti dvadeset godina otkako su snage bosanskih Srba zauzele tu enklavu u istočnoj Bosni i tada je ubijeno oko 8.000 Bošnjaka - Muslimana, uglavnom muškaraca i mladića. Riječ je o najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata za koji je optužen Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, kojemu se trenutno sudi u Haškom tribunalu.