nije im prihvatljivo

Nikki Haley obrušila se na zemlje koje ne glasuju isto kao SAD u UN-u

27.04.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Desetpostotni pad broja zemalja koje glasuju isto kao Sjedinjene Države u Ujedinjenim narodima "nije prihvatljiv povrat našeg ulaganja", zaključila je u četvrtak američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley

Podaci o glasovanju pokazuju da su 193 države članice Opće skupštine UN-a glasovale kao SAD 31 posto vremena prošle godine, navodi se u godišnjem izvješću na temelju podataka iz State Departmenta.

Izvješćem je obuhvaćeno glasovanje o 93 rezolucije iz 2017.

Zabilježen je desetpostotni pad u odnosu na 2016., ali je povijesno još uvijek blizu prosjeka, stoji u izvješću.

Podaci o potpori ne odražavaju na odgovarajući način "velikodušnost" koju je pokazao SAD svojim uplatama koje čine 22 posto UN-ovog proračuna, rekla je Haley.

  • +15
Nikki Haley Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"To nije prihvatljiv povrat našeg ulaganja", kazala je ona.

"Predsjednik (Donald) Trump želi osigurati da naši dolari koji se daju za pomoć - a koja je najvelikodušnija na svijetu - uvijek služe američkim interesima i očekujemo da ćemo mu pomoći da vidi da se američki narod više ne uzima zdravo za gotovo".

Haley je nekoliko puta zaprijetila odmazdom Sjedinjenih Država nad zemljama koje je ne podržavaju u tom svjetskom tijelu.

Među državama koje najčešće glasaju isto kao i SAD su Izrael, Kanada, Australija, Britanija i Francuska, a na drugoj strani spektra su Iran, Sirija, Venezuela, Sjeverna Koreja, Kuba i Bolivija.