RAT U SIRIJI

Nikad više džihadista iz cijelog svijeta na jednom mjestu

11.02.2015 u 10:12

Bionic
Reading

Strani borci, džihadisti, još uvijek u velikom broju dolaze se boriti u Siriju i Irak na strani Islamske države i drugih ekstremističkih skupina, a ni snažna zračna kampanja SAD-a i saveznika nije ih zaustavila u njihovom naumu

Prema američkim obavještajnim podacima, procjenjuje se da se trenutno u Iraku i Siriji bori oko 20 tisuća stranih boraca. Među njima se nalazi i najmanje 3400 osoba koje imaju državljanstvo neke od zapadnih zemalja. Obavještajne agencije smatraju da se od početka rata u Siriji najmanje 150 Amerikanaca pokušalo domoći ove zemlje. Neki od njih uhićeni su pri pokušaju odlaska u Siriju, neki su poginuli u borbama, a manji dio još se uvijek bori u redovima ekstremista, piše AP.

Nick Rasmussen, šef američkog Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, smatra da je stopa stranih boraca koji se odlaze boriti u Siriju bez presedana ako se usporedi s brojem džihadista koji su se odlazili boriti u ratove u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Jemenu ili Somaliji u posljednjih 20 godina.

Američki dužnosnici strahuju da bi neki od tih boraca mogli postati izvršiteljima terorističkih napada nakon što se vrate kućama u Europu ili SAD te pritom izbjegnu nadzoru sigurnosnih službi. Procjenjuje se da oko 20 tisuća boraca iz 90 zemalja sudjeluje u borbama, što je porast za oko tisuću novih boraca, kazao je Rasmussen. U SAD-u su svjesni toga da bi Sirija mogla postati i bazom Al Kaide za napade diljem svijeta, a za bolji uvid u situaciju nedostaje im agenata CIA-e na terenu jer je zatvoreno veleposlanstvo u Damasku.