HDZ JE KRIV ZA SVE

'Nijedan kapitalni projekt nije bio spreman za realizaciju'

25.05.2012 u 22:50

Bionic
Reading

Potpredsednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je na konferenciji za novinare u Čakovcu kako su nakon preuzimanja vlasti doznali da 'apsolutno ništa od velikih projekata nije bilo spremno za realizaciju'

Govoreći o osam godina prošle Vlade, Čačić je rekao kako nijedan kapitalni projekt ne može krenuti u gradnju, pri čemu je naveo primjere Omble, Plomina i LNG-a

Posebice je istaknuo Pelješki most, za koji je rekao da u proteklih sedam godina nije potrošen ni avans od 175 milijuna kuna.

Poručio je da nova Vlada potpuno mijenja stajalište i strategiju u odnosu prema prošloj.

Vlada će osnažiti investiranje i povećati gospodarski rast, ali će pritom inzistirati na poštovanju zakonskog okvira i provođenju porezne discipline kako bi se sačuvao kreditni rejting Hrvatske, istaknuo je Čačić i dodao da smo jedna od rijetkih europskih zemalja, i ne samo tranzicijskih, koja ga je uspjela sačuvati.

Zamjenik međimurskog župana i predsjednik međimurskoga Županijskog odbora HNS-a Matija Posavec Čačiću je uručio listu od 226 projekta na području te županije koji imaju građevinske dozvole i za realizaciju čekaju potporu državne vlasti.

Na cestogradnju u ovlasti Županijske uprave cesta otpadaju 43 projekta vrijedna 82,7 milijuna kuna. Projekti energetske učinkovitosti, njih 119, vrijedni su 110 milijuna kuna, a projekti Hrvatskih voda 850 milijuna kuna.

Govoreći o 22 projekta dogradnje i izgradnje škola te sportskih dvorana po sustavu javno–privatnog partnerstva, Čačić je istaknuo da njihova realizacija ovisi o odluci županijskih, gradskih i općinskih vlasti. Svoj udjel od 55 posto u tim projektima država će osigurati, poručio je potpredsjednik Vlade.

Na novinarsko pitanje o njegovoj navodnoj upletenosti u preseljenje dopisništva HTV-a iz Čakovca u Varaždin, Čačić je odgovorio kako nije ni znao da u Čakovcu postoji dopisništvo.