DEJAN JOVIĆ O INAUGURACIJI

'Nije samo predsjednica kriva za 'sumnjiva lica''

18.02.2015 u 09:11

Bionic
Reading

Posljednji je dan mandata Ive Josipovića, jer od sutra Hrvatska ima novu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Dok posljednjeg dana mandata traju formalnosti vezane uz primopredaju dužnosti, u emisiji Novi dan gostovao je bivši predsjednikov savjetnik prof. dr. Dejan Jović, koji kaže da je za pozivanje osoba dvojbenog ugleda na inauguraciju odgovoran i Ured predsjednika Ive Josipovića koji je pozivao ljude

Ivo Josipović bit će zapamćen kao jedini predsjednik koji nije osvojio drugi mandat. 'Izbori su pokazali dosta podijeljenju zemlju. Prevagnule su pluralističke podjele kojima smo se vratili nakon EU, što nije loše. Sad smo dobili šansu da razvijemo pluralizam', rekao je Jović gostujući nateleviziji N1.

Komentirao je i svoju smjenu. 'Pred kraj mandata pojavila se doza kalkuliranja što je bilo previše. Time što je mene smijenio, nije dobio desne birače. Ako je to bila kalkulacija, nije bila dobra', rekao je Jović.

Nakon inauguracije u javnosti se počelo spekulirati i čime će se Josipović baviti nakon završetka mandata. Hoće li se vratiti u SDP, pridružiti se ORaH-u ili pak kandidirati za suca Ustavnog suda? 'Imamo sličan slučaj srpskog predsjednika Borisa Tadića koji je podijelio biračko tijelo Demokratske stranke i na neki način ga i upropastio. Napravio je štetu vlastitoj stranci. U zemlji gdje svaki glas odlučuje, Josipović će morati paziti da ne ugrozi ljevicu u Hrvatskoj', rekao je Jović.

Osvrnuo se i na pohvale koje je Kolinda Grabar Kitarović dobila nakon inauguracije, ali i činjenicu da su se na inauguraciji pojavila i 'sumnjiva lica'.

'Što se tiče suspektnih uzvanika, i Ured predsjednika pozivao je ljude, tako da odgovornost nije samo na njoj, ali slažem se da su bili sumnjivi', komentirao je Jović naglasivši kako ne smatra da je govor Grabar Kitarović bio dobar.

'Po meni nije bio dobar govor. U govoru ističe zajedništvo - što se misli pod zajedništvom u 90-ima? Mi smo tada imali rat, imali smo zagrebačku krizu kada Tuđman nije htio potvrditi gradonačelnika Zagreba, ljudi su morali otići izvan Hrvatske... Gdje je tu zajedništvo?' upitao se Jović.

'Ja sam kao Josipovićev savjetnik odbio otići na memorijal u Bleiburg. I Josipović je, kao i Grabar Kitarović, pozvao na ideološki mir. No zašto bismo uopće zatvarali priču o prošlosti? Te razlike neće nestati, već njima treba upravljati, one su tu i to je u redu', rekao je Jović.

Pred kraj je komentirao i činjenicu da je osim Josipovićev, bio i savjetnik Kolinde Grabar Kitarović.

'Ja sam bio njezin savjetnik u kampanji 2005., iako je ona to sada u kampanji negirala. Ja sam tada živio u Velikoj Britaniji i pomagao sam Žužulu, i tada sam obavio solidan posao jer su ukinute vize. Sada ne bih bio njezin savjetnik, to bi bio skandal. Ne bih bio njezin savjetnik', zaključio je Jović.