HRVATSKA STVARNOST

Nije plaćao komunalije pa postao direktor komunalnog poduzeća

20.09.2013 u 09:17

Bionic
Reading

Vlado Vlašić, koji je i sam potvrdio da nije plaćao račune Varkomu, postaje prvi čovjek tog varaždinskog komunalnog poduzeća. To, naravno, ne bi bilo moguće da takvu odluku, koju će u petak sasvim sigurno donijeti Nadzorni odbor sastavljen od članova SDP-a i HNS-a, nije predložio Vlašićev (stranački) kolega Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina, koji drži da bi 'provođenje natječaja u ovom trenutku bilo nepovoljnije rješenje za Varkom'

Sa svojim prijedlogom za postavljenje Vlašića za čelnika Uprave Varkoma varaždinski je gradonačelnik upoznao dio članova Skupštine Varkoma na sastanku koji je hitno održan u četvrtak, jer su se javila određena nezadovoljstva među općinama koje su suvlasnici tog komunalnog poduzeća. No budući da sam Grad Varaždin ima 51 posto dionica Varkoma, većina dioničara prihvatila je prijedlog gradonačelnika Habuša koji je ujedno i predstavnik Grada Varaždina u Skupštini Varkoma. Osim o tome da je svoj prijedlog u biti prihvatio gradonačelnik Habuš i još neki predstavnici dioničara Varkoma, iz Grada Varaždina objasnili su zašto Marijan Cesarec više nije dobar za vođenje komunalnog poduzeća koje je lanjsku poslovnu godinu završilo s dobiti od oko pet milijuna kuna, a godinu dana ranije s više od šest milijuna.

'Dosadašnji čelnik Uprave Varkoma Marijan Cesarec još od 4. travnja ove godine obavlja poslove tri vrlo odgovorna i zahtjevna radna mjesta – Uprave, tehničkog i financijskog direktora. To već sada izaziva određene organizacijske i upravljačke poteškoće zbog povećanja obujma posla. S druge strane, uz ovaj povećani obujam posla, pred Varkomom su i neke zakonom prouzročene organizacijske promjene koje se moraju provesti do kraja godine. Naime, pred Varkomom je zakonska obveza prestrukturiranja do 31. prosinca 2013., a najopsežniji se dio posla odnosi na odvajanje RJ Čistoća. S tim je u vezi potrebno u kratkom vremenu napraviti plan prestrukturiranja Društva, organizacijski i kadrovski plan preustroja, kao i novi financijski plan za narednu godinu, za što je potrebno što hitnije imenovati direktora s obzirom na obujam posla i procedure koje moraju biti dovršene do 1. siječnja 2014. godine', poručili su u priopćenju iz Grada Varaždina.

Međutim, ako se uzme u obzir stručnost i dugogodišnji rad Cesarca u Varkomu, jasno je da su razlozi smjene negdje drugdje. Uz to što je nestranačka osoba, kao otegnuta okolnost najviše se spominje njegovo protivljenje da Varkom, osim prikupljanja, i dalje naplaćuje zbrinjavanje otpada. Naime, potonji posao počela je prošlog mjeseca obavljati tvrtka Univerzal koja za to treba slati i račune građanima i drugim korisnicima, a sukladno koncesijskom ugovoru.

Umjesto Cesarca, koji je prije imenovanja za predsjednika Uprave Varkoma bio tehnički direktor u toj tvrtki gotovo dva desetljeća, gradonačelnik Habuš postavlja Vladu Vlašića, stranačkog kolegu koji je od početka prošle godine pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina. Prije toga bavio se poduzetništvom na području tekstila, ali je zapao u ozbiljne poslovne teškoće o kojima svjedoče ovrhe i dugovanja, kako poslovnim partnerima, tako i Gradu Varaždinu, što nam je i sam svojedobno priznao.

'Na vaše pitanje odgovaram potvrdno. Nisam plaćao komunalnu naknadu pa sam dobio ovrhu na iznos 923,73 kn. Međutim, kako bi informacija bila potpuna, želim napomenuti da je za sve to vrijeme neplaćanja komunalne naknade Grad Varaždin bio u financijskoj obvezi prema meni pa se naplata duga mogla riješiti i drugačije', poručio je Vlašić koji je dugovanja počeo podmirivati nakon što je postao pročelnik.

Kao što je dvojbena smjena Cesarca, koji s mjesta direktora Varkoma odlazi bez otpremnine, tako je dvojbeno i postavljenje Vlašića mimo natječaja.

Međutim, varaždinska gradska vlast ima i za to opravdanje.

'Budući da je Statutom utvrđeno da Upravu Varkoma imenuje Nadzorni odbor Društva, a da o provođenju javnog natječaja za Upravu odlučuje Nadzorni odbor, dioničari smatraju kako je provođenje natječaja u ovom trenutku nepovoljnije rješenje za Varkom, jer bi se njegovo provođenje moglo oduljiti, a što bi moglo ugroziti kvalitetno restrukturiranje Varkoma do roka utvrđenog zakonom. Stoga će Nadzornom odboru predložiti imenovanje Uprave (direktora) kako bi mu mandat započeo što prije i zakonske se obveze ispunile na vrijeme. Kao pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam, Vlado Vlašić uključen je i upoznat s radom Varkoma, što, smatraju skupštinari, predstavlja veliku prednost za daljnji kvalitetan razvoj Društva', objašnjavaju u Gradu Varaždinu, iako zakonski rok za izdvajanje čistoće iz Varkoma istječe za više od stotinu dana.