'u mreži prvog'

Nije novi hladni rat nego borba za tržište: Vratit će se diplomati

27.03.2018 u 10:46

Bionic
Reading

Što znači protjerivanje ruskih diplomata iz SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja Unije, među kojima je i Hrvatska, kako će to utjecati na hrvatsko-ruske odnose te je li slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta povod ili samo okidač za sankcije? O tome su 'U mreži Prvog' govorili Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, bivši hrvatski veleposlanik Branko Caratan i komentator HRT-a Tihomir Vinković

Novi hladnoratovski sukob malo je preteška riječ, smatra prof. Branko Caratan. U pitanju su napetosti, ali ne one vezane uz velike političke ambicije i nametanja sustava vrijednosti - nego zbog podjele tržišta.

'Postoji i situacija u EU koja je mogla demonstrirati jedinstvo, s obzirom na Brexit, ali i u hrvatsko-slovenskom sporu. Proglašavanje diplomata personom non grata je simbolična gesta i diplomatska poruka izražavanja nezadovoljstva kao izraz jedinstvene odluke članica EU-a', istaknuo je Caratan, prenosi HRT.

'Radi se o epizodi u odnosima Zapada i Rusije koji su se pogoršali onog trenutka kada se Rusija na političku scenu vratila kao velika sila. Rusija nema ideološke pretenzije, već se vodi krvava bitka oko toga tko će zahvatiti neko tržište, a tu je u igri i Hrvatska, koja s jedne strane prima ruski plin, a s druge strane gradi LNG i miješaju se ruski i američki utjecaji', rekao je Caratan.

Gordan Akrap smatra kako su danas energetske politike sve više u funkciji nametanja vlastite volje drugima. 'Nalazimo se', ustvrdio je, 'u vremenu sukoba hibridnih i informacijskih ratovanja. EU je zabrinut razinom utjecaja Rusije na predsjedničke izbore u SAD-u, ali i na referendum o Brexitu', smatra Akrap, ističući da čin protjerivanja jest simboličan, ali pokazuje jedinstvo zemalja koje to rade. Povijest sigurnosnih britansko-ruskih odnosa, kaže Akrap, opterećena je brojnim otvorenim pitanjima.

Tihomir Vinković napomenuo je kako je u ovom slučaju SAD protjerao tri puta više diplomata od Britanije. EU, usto, nije pokazao jedinstvo - Irska će pričekati, Austrija čuva neutralnost, a Bugarska nije reagirala.

'Hrvatsko-ruskim odnosima ovo je stanovita smetnja i vjerojatno će biti malo odgođen posjet Vladimira Putina Hrvatskoj. No s jedne i druge strane postoji interes za razvitkom ekonomskih odnosa', zaključio je Caratan.

'Rusija će rutinski odgovoriti na protjerivanje diplomata i to ne bi trebalo narušiti naše odnose', smatra Vinković. 'Vratit će se diplomati, a čak će i broj ostati isti što se tiče Hrvatske', zaključak je emisije.