CARITAS NADBISKUPIJE SPLIT

'Nije li malo čudno što nas prozivaju baš kada i Crveni križ?'

26.06.2014 u 10:38

Bionic
Reading

Ovih se dana na društvenim mrežama pojavio oglas u kojem stoji natječaj Splitske nadbiskupije za otkup rabljene odjeće. Točnije, radi se o natječaju Caritasa Nadbiskupije Split, koji je otvoren i zaključen u veljači, odakle poručuju da ih začuđuje što je nastao tolik interes baš sada, a ne u vrijeme kada je objavljen. 'Nije li to malo simptomatično? Pa baš sad kad je izbila afera s Crvenim križem?', pita se ravnatelj Slavko Jerončić

'Natječaj je otvoren i zaključen u veljači. Ugovor o otkupu rabljene odjeće sklopljen je s firmom Ekran medija, po paušalnoj cijeni u iznosu od 2.500,00 kuna mjesečno. Stoga nas začuđuje činjenica da je nastao toliki interes baš sada, a ne u vrijeme kada je natječaj i objavljen? Nije li to malo simptomatično? Pa baš sad kad je izbila afera s Crvenim križem?', pita se ravnatelj Caritasa Nadbiskupije Split Slavko Jerončić

Jerončić ističe kako je otkup rabljene odjeće redovita praksa Caritasa i potpuno je legalna.

'Odjeća koja dođe do nas, bilo da je donatori odlože u trezore koji su u tu svrhu postavljeni ispred našeg ulaza na adresi sjedišta, bilo da je predaju osobno na ruke našim djelatnicima/volonterima, razvrstava se prema kategoriji iskoristivosti. Odjeća koja je za upotrebu stavlja se na vješalice, odnosno police, a dječja odjeća se odvozi u našu podružnicu dječjeg Caritasa u Gundulićevoj ulici br. 5. Dakako, sva odjeća koju dobijemo nije za upotrebu. Stoga se ona odvaja u malo priručno skladište i ide u reciklažu. Na tržištu se ona vodi kao sekundarna sirovina i Caritas njome slobodno raspolaže', objašnjava Jerončić i naglašava kako Caritas ima besplatno odlaganje otpada na splitskom Karepovcu, ali zašto baciti ono što se može iskoristiti?

'To je naša višegodišnja praksa. Novac od otkupa rabljene odjeće sjeda na naš račun i pribraja se ukupnoj masi Caritasovih novčanih sredstava koja raspoređujemo prema ustaljenim kriterijima unutar naših 12 programa pomoći. Natječaj smo objavili zato što nam se javljalo više kandidata za otkup odjeće, pa smo odlučili biti transparentni i odabrati najpovoljnijeg ponuđača', dodaje Jerončić.

Nadalje, objašnjava Jerončić, odjeća koja ovih dana intenzivnije pristiže za poplavljena područja uglavnom je išla izravno na utovar, jer su donatori većinom na kutijama i vrećama već napisali što se nalazi unutra i kome je namijenjeno.

'Onaj dio odjeće koji je stigao nerazvrstan, uredno smo razvrstavali u našim prostorijama, pa ako je tu bilo što neupotrebljivo, naravno da je završilo u reciklaži', pojasnio je za tportal Jerončić.