REAGIRALO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

'Nije istina da će pitanje terana biti riješno u korist Slovenije'

07.09.2016 u 17:03

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je priopćilo kako izjave slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana prema kojima se očekuje skoro rješavanje pitanja korištenja naziva vina teran u slovensku korist, nisu utemeljene

'Iz kontakata s predstavnicima Europske komisije, kao i iz posljednjeg dopisa Europske komisije od 5. rujna 2016. godine, razvidno je da izjave slovenskog ministra nisu utemeljene', kažu u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

Objašnjavaju da se u tom dopisu iskazuje razumijevanje za važnost koju pitanje prava upotrebe imena teran ima za Hrvatsku i njezine proizvođače te se navodi kako je Komisija veoma detaljno proučila sve okolnosti.

'U našim nastojanjima za postizanje rješenja možemo računati na punu suradnju Komisije, koja se zalaže za rješenje koje će zaštititi interese hrvatskih vinara i koje bi istovremeno otklonilo moguće zablude potrošača u vezi vina koja nose naziv teran', ističe Ministarstvo poljoprivrede.

Dodaje se kako u svjetlu svega toga izjave slovenskog ministra Židana, dane na marginama poljoprivrednog sajma u Radgoni 23. kolovoza kako će otvoreno pitanje korištenja naziva vina teran biti uskoro riješeno u slovensku korist, nisu utemeljene.

Ministarstvo najavljuje da će ustrajati na rješenju toga pitanja u korist hrvatskih vinara, što je, kako se ističe, njegova obveza obzirom na važnost te sorte za Istru i Hrvatsku u povijesnom, agronomskom, gospodarskom i političkom kontekstu.

Slovensko Delo u utorak je objavilo kako je Slovenija odlučila zaoštriti svoja upozorenja Europskoj komisiji da se u Hrvatskoj i dalje prodaje vino teran koje je kao svoj vinski brend na razini EU-a zaštitila Slovenija.

Teran je zaštićeno ime za vino sa slovenskog Krasa koje se proizvodi iz grožđa refošk, a i Europska komisija izjasnila se službeno da ga hrvatski vinari nakon što je Hrvatska ušla u EU više ne smiju upotrebljavati, pišu utjecajne slovenske dnevne novine.