PRKOSE BOLESTI

Ni strah od širenja zike poljupcem ne zaustavlja karneval

08.02.2016 u 12:28

Bionic
Reading

Unatoč novim informacijama da se virus zike, kojeg šire komarci, može prenijeti i spolnim odnosom, a možda čak i poljupcem, najveći karneval na svijetu nastavlja se punim zamahom.

Na ulice brazilskih gradova poput Rio de Janeira u petak se slilo više od milijun ljudi, među kojima i tisuće plesača i plesačica koji su veći dio svoje kože izložili kako pogledima tako i komarcima. Kako bi šalom ublažili strahove neki sudionici odjenuli su kostime komaraca i umiješali se u povorke. Mnogi među njima ističu da bolest ne smije spriječiti ljude da normalno žive i zabavljaju se.

Otkriven i u slini

Znanstvenici su prošli tjedan objavili da je genetski materijal virusa zike otkriven u tjelesnim tekućinama – u krvi, spermi, mokraći pa čak i u slini, što znači da možda postoji mogućnost da bi se mogla prenositi poljupcem. Brazilski stručnjaci pokrenuli su istraživanje koje bi trebalo dati pouzdanije odgovore na ovu eventualnu prijetnju. Smatraju da je minimalna, no ipak, dok rezultati ne budu poznati, upozoravaju trudnice da izbjegavaju poljupce, osobito s nepoznatim ljudima ili s onima koji imaju simptome bolesti.

Ima znanstvenika koji upozorenje smatraju nepotrebnim širenjem panike budući da postoje i neke druge bolesti poput denga groznice čiji se virus može naći u tjelesnim tekućinama, a ipak se prenosi samo komarcima.

Zika je najteže pogodila Brazil u kojem je od izbijanja prema nekim procjenama zarazila preko milijun i pol ljudi. Karnevali se održavaju i na sjeveroistoku Brazila u gradovima kao što su Salvador i Recife, koje je zika poharala mnogo ozbiljnije nego Rio.

Najveća prijetnja nakon Aidsa

Pandemija zike izazvala je najveću zdravstvenu paniku u novijoj povijesti jer je utvrđeno da može uzrokovati rađanje djece s mikrocefalijom – s nerazvijenim mozgom i glavom i posljedičnim neurološkim smetnjama, ali i neke druge probleme kao što su primjerice oštećenja sluha i vida te Guillain-Barreov sindrom, poremećaj obrambenog sustava koji može uzrokovati paralizu. U Brazilu se od početka epidemije krajem prošle godine do danas rodilo više od 2.500 djece s mikrocefalijom, a najmanje 38 ih je umrlo od posljedica. Prema kolumbijskim vlastima u toj su zemlji umrle najmanje tri zaražene osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da će se zika raširiti na oba američka kontinenta osim u Kanadu i Čile u kojima nema klimatskih uvjeta za opstanak njezinih prijenosnika, komaraca iz porodice Aedes. Ova vrsta komarca raširena je u brojnim krajevima svijeta s toplijom klimom, uključujući i mediteranske zemlje.

Simptomi bolesti uglavnom su vrlo blagi, najčešće prolaze nezamijećeno, a podsjećaju na gripu i druge groznice koje se prenose komarcima.

Cjepivo na pomolu!?

Lijek i prevencija trenutno ne postoje, međutim indijska biotehnološka kompanija Bharat Biotech ovih je dana objavila da je razvila dva cjepiva koja će uskoro testirati na životinjama, a potom i na ljudima. Ako se njihova sigurnost i učinkovitost potvrdi, trebala bi se naći na tržištu kroz četiri mjeseca.

Zika je prvi put otkrivena 1947. u Ugandi. Od tada se proširila u Afriku, jugoistočnu Aziju i po otočjima Pacifika. U svibnju 2015. prešla je u Latinsku, a potom i u srednju Ameriku (pogledajte infografiku dolje).

Mogućnost širenja epidemije zike u Europu za sada je izuzetno mala jer sezona komaraca još nije počela. Svi slučajevi koji su do sada utvrđeni bili su uvezeni iz pogođenih toplijih krajeva.