JOAO MOUTINHO

Ni Ronaldo ne može sam – pomaže mu radilica iz sjene!

22.06.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Na Ronalda su usmjereni reflektori i kamere, a on je to u utakmici s Česima i opravdao. No Portugal nije samo CR7 – iz pozadine veliki posao odrađuje sjajni Joao Moutinho

Često osporavana momčad, koja se žestoko mučila u kvalifikacijama i nastup u Poljskoj i Ukrajini osigurala u posljednjem trenutku, sada je ponovno na pijedestalu. S leđa je pritisak skinuo i sam Ronaldo, žestoko kritiziran nakon skromnih izdanja u prve dvije utakmice.

Dobro, nikada mu nije nedostajalo samouvjerenosti, no Ronaldo iz prve dvije te onaj iz druge dvije utakmice nisu ni približno isti igrači. Međutim, ono što se konstantno spočitava ovoj selekciji jest činjenica da prečesto ne traže najbolje rješenje nego isključivo Ronalda. Ne samo da je on ključni igrač momčadi, nego se na njemu zasnivalo apsolutno sve.

No usporedimo li situaciju s onom iz kvalifikacija, ovaj Portugal je ipak – momčad. Nani na desnoj strani donosi širinu, Fabio Coentrao prometnuo se u jednog od najboljih bekova današnjice, Meireles radi veliki posao u sredini, dok su Pepe i Bruno Alves možda i najsigurniji stoperski par dosadašnjeg dijela natjecanja. No prevagu protiv Čeha donio je čovjek koji prije samo dvije godine nije imao mjesta u ovoj reprezentaciji – Joao Moutinho.


Veznjak (25) koji je 2010. prešao iz Sportinga u Porto, već s osamnaest godina je postao reprezentativac, odradio je čak dva U-21 europska prvenstva i iskustvo skupljao u gotovo pedeset nastupa za reprezentaciju. Ali uvijek je bio u sjeni većih, bogatijih, blistavijih zvijezda...

No sinoć je eksplodirao. Predvodio je Portugalce u uspješnim dodavanjima, bio najaktivniji igrač u suparničkoj trećini terena, svojim pasovima stvorio najviše šansi, nakon Ronalda najčešće šutirao u okvir vrata, čak bio i jedan od najuspješnijih Portugalaca po broju klizećih startova i oduzetih lopti. Briljantnu statistiku zaokružio je majstorskom asistencijom, pogodio je Ronalda i Portugalci će ponovo igrati polufinale Europskog prvenstva.

Naslovnice će prekriti Ronaldo – i zaslužio je – no ovaj put nije bio sam. Za leđima je imao pokretača, motor svih događanja, sjajnog Moutinha. Slijedi bolji iz duela Francuza i Španjolaca, a s ovakvim Portugalcima – sve je moguće.

Joao Moutinho