jeste li znali?

Ni Milanović, ali ni Plenković ne mogu biti nositelji lista, evo zašto

18.03.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Izmijenjenim Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u veljači 2015. godine uvedeno je preferencijalno glasanje i na parlamentarne izbore. Dakle već devet godina ne postoje nostitelji lista

Birači od tada na izborima imaju mogućnost na izbornoj listi za koju glasuju zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost pred ostalima, a preferencijalni glasovi uvažit će se kandidatima koji osvoje najmanje deset posto ukupnih glasova koje je dobila lista, piše Dnevnik.hr.

Dakle, već više od devet godina ne postoje nositelji izbornih lista, no unatoč tome gotovo svi i dalje o njima govore. Valja podsjetiti i na to da ne postoje ni kandidati za premijera premda i njih svi također spominju.

U Hrvatskoj se premijer ne bira izravno, no unatoč tome sve više stranaka ističe svoje kandidate za premijera. Predsjednik Republike je onaj koji daje mandat za sastavljanje Vlade onome tko dokaže da uživa povjerenje većine saborskih zastupnika.

Nakon što se sastavi vladajuća većina, saborski zastupnici za premijera ne moraju čak izabrati ni osobu iz stranačkih redova, ako se vladajuća većina tako dogovori, kao u slučaju Tihomira Oreškovića.