UGROŽEN PRORAČUN

Ni fiskalizacija ni veći PDV nisu pomogli: Tonemo!

02.06.2014 u 11:58

Bionic
Reading

Zabrinjavajući podaci o izvršenju proračuna u prva četiri mjeseca pokazuju da će u ostatku godine biti potrebni dodatni rezovi kako bi se proračunski deficit sveo u prihvatljive okvire. Do kraja travnja deficit je dosegao 7,4 milijarde kuna, što je više od polovice predviđenog manjka za cijelu godinu

'U ostatku ove godine morat ćemo jako stisnuti proračun i dovesti ga u one okvire koje smo i planirali', izjavio je nedavno potpredsjednik Vlade Branko Grčić, priznajući da su prva četiri mjeseca proračunski rashodi ozbiljno probijeni.

Do kraja travnja rashodi su dosegnuli 42,4 milijarde kuna, što je 1,8 milijardi kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Nabujale rashode ministar Lalovac objašnjava pojačanom isplatom poticaja poljoprivrednicima i plaćanjem zaostalih računa iz 2013.

Istovremeno, prihodi su iznosili 34,9 milijardi kuna, što znači da je država uspjela naplatiti 504 milijuna kuna više nego lani. Najviše zabrinjava podbačaj u naplati PDV-a, unatoč primjeni povećane međustope (s 10 na 13 posto) i pozitivnih efekata fiskalizacije kojih prošle godine u ovom razdoblju još nije bilo.

Glavni razlog slabije naplate PDV-a je daljnji pad potrošnje građana. U prva tri mjeseca promet od trgovine na malo pao je za 0,7 posto u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje. Pritom je najviše pao promet od trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama i to za 5,4 posto.


U preostalih osam mjeseci proračunski manjak ne bi smio premašiti 6,2 milijarde, što znači da bi morao biti barem 1,2 milijarde manji nego u prva četiri mjeseca.

U nastavku godine pozitivne efekte na proračunski saldo trebale bi donijeti mjere usvojene krajem travnja, a koje ciljaju na smanjenje proračunskog deficita za dodatnih 1,3 milijarde kuna, i to povećanjem prihoda za približno 700 milijuna kuna te smanjenjem rashoda za oko 640 milijuna kuna.

Dodatni prihodi mogu se očekivati od viših trošarina na naftne derivate i povećanja naknade telekom operaterima za korištenje radiofrekvencijskog spektra, ali bez jačeg stiskanja rashodne strane teško je očekivati ispunjenje plana.