nezadovoljni natječajem

Nezavisni sindikat carinika: Zašto ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović nije smijenjen kada je otkrivena njegova suradnja s Josipom Rimac

23.02.2021 u 11:53

Bionic
Reading

Iz Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske u utorak su uputili otvoreno pismo nezadovoljni procedurom natječaja za izbor novog ravnatelja Carinske uprave

Otvoreno pismo su uputili predsjedniku Republike, premijeru, predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima te predsjedniku Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

U pismu su upitali zašto na vrijeme nije objavljen natječaj za novog ravnatelja Carinske uprave RH, budući da mu mandat istječe 15. ožujka 2021., a sukladno Zakonu o carinskoj službi bira se na vrijeme od pet godina te je raniji natječaj bio 2016.

Upozorili su i da u Zakonu o carinskoj službi stoji da je uvjet za ravnatelja najmanje 10 godina na radnom mjestu rukovodećeg državnog službenika pa postavljaju pitanje gdje je carinski službenik, radeći na poslovima u carinskoj službi RH, mogao steći taj potreban uvjet, kad uopće ne postoji natječaj za niže rukovodeće službenike u carinskoj službi RH, definirani uvjeti i kriterij u Zakonu o carinskoj službi, za napredovanje službenika.

Također, istaknuli su, niže rukovoditelje postavlja odlukom ravnatelj Carinske uprave, a za ravnatelja postoji javni natječaj, "što znači različiti tretman u istom tijelu državne vlasti, a prije svega u jedinstvenoj carinskoj službi".

"Ovo je dokaz diskriminacije carinskih službenika", ocijenili su i upitali ima li tko među odgovornima namjeru carinskim službenicima omogućiti da se natječu pod jednakim uvjetima, ravnopravno, za niža rukovodeća mjesta.

"Ujedno to izričito znači da politika bira ravnatelja, koji određuje kasnije rukovoditelje po kriterijima političke podobnosti, što je za ovo važno tijelo državne vlasti nedopustiv način i predstavlja političku korupciju", ustvrdili su iz Nezavisnih sindikata carinika.

"Drugo važno pitanje je, zašto ravnatelj Carinske uprave RH, Hrvoje Čović nije smijenjen, kada je otkrivena njegova suradnja u korupcijskim odnosima s Josipom Rimac", pitali su iz Sindikata u pismu koje je potpisao predsjednik NSCH Željko Popović.

Iz Sindikata su ustvrdili i da je ravnatelj Carinske uprave RH vršio pritisak na sindikate i ograničavao sindikalni rad i djelovanje u razdoblju od tri godine te da su na to upozoravali i predstavnici Carinskog sindikata Hrvatske i Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske.

Također tvrde da je "Hrvoje Čović izvršio nezakonite i neopravdane smjene službenika koji su ostvarili najbolje rezultate u radu prema službenom izvještaju ravnatelja, četiri godine uzastopno, a postavio službenike koji su ranije, prema saznanjima Sindikata, sudjelovali u kriminalnim i korupcijskim procesima, nikad istraženim od nadležnih tijela" te pitaju do kada će se to ponavljati.