JOSIPOVIĆ ZA DW

'Nezadovoljni smo jer Haag nije kaznio zločine nakon Oluje'

17.06.2013 u 10:50

Bionic
Reading

'Mislim da je Haški sud pozitivan fenomen u povijesti, ali da na žalost nije iskoristio ono što mu je bilo na raspolaganju kao instituciji od koje se puno očekivalo... Mi u Hrvatskoj smo nezadovoljni recimo Vukovarom, nezadovoljni što neki zločini nakon Oluje nisu kažnjeni, ali mislim da je to u prvom redu greška tužiteljstva', rekao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Deutsche Welle

Na pitanje kako, 20 godina od osnivanja, vidi ulogu Haškog suda na odnose u jugoistočnoj Europi i uočava li i on ono što je tužitelj Serge Brammertz ocijenio kao 'promjenu precepcije i pravnog tumačenja' u posljednjim odlukama tog suda, Josipović navodi da 'stvari svakako nisu crno-bijele'.

'Haški sud je imao svojih dobrih odluka. S nekima možemo ili ne moramo osobno biti zadovoljni. Ono što je važno je da je Haški sud postavio put ka stalnom međunarodnom sudu. Mi u Hrvatskoj smo nezadovoljni recimo Vukovarom, nezadovoljni što neki zločini nakon Oluje nisu kažnjeni, ali mislim da je to u prvom redu greška tužiteljstva.

Mislim da se nije išlo po najvažnijim pravnim standardima već su postojale neke ambicije koje ne idu s pravosuđem i to je šteta. Zato ljudi nemaju osjećaj da je Haški sud do kraja ispunio svoju misiju da se kazne svi koji su odgovorni za zločine. Kada je riječ o zločinima koji su počinjeni u Hrvatskoj, sve države moraju raditi na tomu da se počinitelji kazne, bez obzira na nacionalnost i na to tko je bio žrtva. Dakle da sumiram: mislim da je Haški sud pozitivan fenomen u povijesti, ali da na žalost nije iskoristio ono što mu je bilo na raspolaganju kao instituciji od koje se puno očekivalo', rekao je Josipović za Deutsche Welle

Što se pak tiče međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, Josipović podsjeća da je su tužbe nastale u vrijeme kada se nisu ispunjavala očekivanja ni u pogledu suradnje s Haškim sudom, dok dvije zemlje sada vrlo dobro surađuju na kažnjavanju ratnih zločina.

'Sada su ipak neke nove okolnosti. Ono što se ja uvijek pitam, a to je na našim vladama da odluče, je - ako možete nešto rješiti razgovorom i dogovorom, imaju li tužbe smisla? Trebalo bi procijeniti i kakvi su izgledi, pravna praksa, ali to je, u slučaju Hrvatske, u nadležnosti vlade', ističe Josipović, koji nije propustio navesti da će neke možda začuditi činjenica da Hrvatska i Srbija danas imaju i sporazum o vojnoj suradnji.

Je li stastanak s predsjednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem 'na vidiku'? Po onome što je Josipović čuo, Nikolić dolazi, baš kao i premijer Republike Srbije Ivica Dačić.

'Razgovarat ćemo sasvim sigurno u neko dogledno vrijeme i o nekom službenom sastanku. Moja je želja, a mislim da i u Srbiji dijele to mišljenje, da ni jedan sastanak ne bi trebao biti samo formalne prirode, nego da moramo pronaći nešto ozbiljno što bismo ponudili našim građanima kako bi takve susrete prihvatili s odobravanjem i kao rezultat ozbiljnog političkog napora da nam bude bolje', naveo je Josipović.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje