kakve će biti cijene?

Kultura koja lako trpi sušu: Maslinare dva mjeseca dijele od berbe, provjerili smo čeka li ih bolja sezona od prošle koju je poništio mraz

03.08.2022 u 20:43

Bionic
Reading

Još su samo dva mjeseca do berbe maslina. Tada će hrvatski maslinari saznati koliko će na urod utjecati velike suše, temperaturni skokovi i malo kišnih razdoblja

Dotad je situacija neizvjesna i čeka se kiša, kaže Alen Štucin, maslinar iz Labina, treća generacija maslinara u obitelji, koji u maslinicima u Fažani i u Labinu ima 900 stabala i godišnje proizvede do 600 litara maslinova ulja.

'Sadnja je bila dobra, moglo bi biti bolje nego lani, ali nije bilo vlage. Suša je još uvijek prisutna i još ne znamo što donosi jesen, a zasad ne izgleda dobro. Ima maslinara koji imaju mogućnost navodnjavanja, s čime su krenuli još u rano proljeće, a oni koji ne mogu navodnjavati snalazili su se kako god su mogli. Prošle godine kod nas je urod podbacio zbog snijega u travnju koji je pao u Istri i došlo je do smrzavanja cvjetnih pupova. To je utjecalo općenito na voće; smokve, trešnje... Ove godine vjerujemo da će ipak biti bolje nego lani, ali ne toliko dobro kao 2020. godine. Kako je prošla godina bila slabija, već sam prodao sve ulje. Teško je procijeniti što će biti, svi se nadamo kiši, i u Istri i Dalmaciji. Cijena je upitna jer su troškovi proizvodnje rasli, od zaštitnih sredstava i plavog dizela do prerade. Također, koristimo struju, a cijene u gospodarstvu već su išle 300 posto gore. Vidjet ćemo kako će ulje reformirati cijenu prerade', kaže Štucin.

Prošle godine urod maslina bio je toliko slab da su neki maslinari preskočili berbu. Ove godine dodatno su poskupila zaštitna sredstva, gnojiva i plavi dizel, a neizbježan je i rast cijena maslinova ulja. Štucin je prodavao litru ulja za 120 kuna, a što će biti kasnije, ne želi prognozirati. Premda će zbog inflacije kupovna moć biti manja, maslinari ne mogu snižavati cijene, no Štucin ističe da želi sa stalnim kupcima i dalje njegovati dobre odnose i biti korektan. Nadaju se kiši koja se najavljuje sljedeći tjedan, no s druge strane strahuju od najezde maslinovih muha, najvećih štetnika, koje bi se mogle pojaviti nakon prvih obilnijih kiša.

  • +17
Maslina, plodovi Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Istarska županija: 'Urod na razini prosjeka'

'Ovogodišnji urod maslina predviđamo na razini prosječnih godina. Početkom ove godine bili su vrlo pogodni uvjeti za maslinare i masline su imale puno ploda. Sada, tijekom ljeta, dio maslina trpi sušu, ali bez značajnog opadanja ploda. Maslinari koji su imali mogućnost navodnjavali su i još ih navodnjavaju. Masline su kultura koja najlakše trpi sušu. Ne očekujemo nestašicu maslinova ulja u Istri, a što se tiče cijena, očekujemo umjereno povećanje jer su povećani svi troškovi proizvodnje.

Povećani su troškovi za gorivo, za električnu energiju, koja će značajno poskupjeti preradu maslina i proizvodnju maslinova ulja, povećana je i cijena rada pri berbi maslina, cijena staklene ambalaže itd., te iz svih navedenih razloga opravdano se očekuje povećanje prodajne cijene maslinova ulja. Uobičajeno se najveće količine prodaju tijekom turističke sezone, pa je tako i ove godine. Maloprodajna cijena maslinova ulja iznosi od 120 do 150 kuna za litru u pakiranju od litre ili više, iako se vrlo mala količina prodaje na taj način. Najveće se količine prodaju pod brendom svakog pojedinog proizvođača u bocama od 0,5 litara ili manjim pakiranjima, a tada cijena iznosi od 200 do 400 i više kuna po litri', rekli su nam iz Kabineta župana Istarske županije.

Iz Županije podsjećaju da je jedan od najvažnijih časopisa za maslinovo ulje, Flos Olei, sedmu godinu proglasio Istru najboljom maslinarskom regijom svijeta. U publikaciji se nalaze ulja iz cijelog svijeta - iz 55 maslinarskih država s pet kontinenta - a istarski maslinari našli su se u društvu 500 najboljih, s ukupnim udjelom od čak 13 posto. U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 67 ulja iz Hrvatske, od kojih je 66 iz Istre, a jedno iz Dalmacije. Pritom je velik broj istarskih maslinara postigao bolje rezultate u odnosu na lani, a iz Istarske županije kažu da je to 'dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu'.

  • +14
Suša u Italiji Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI

Neizvjesna situacija i u svijetu

Maslinovo ulje moglo bi biti sljedeće na rastućem popisu artikala koji bilježe nestašicu i ekstremno poskupljenje. Toplinski val u Španjolskoj, u kombinaciji s nedostatkom kiše, prijeti urodu maslina u zemlji. Španjolski ministar poljoprivrede upozorava da bi to moglo negativno utjecati na proizvodnju ako se uvjeti ne poprave u nadolazećim tjednima. Španjolska proizvodi otprilike polovicu maslinovog ulja u cijelom svijetu pa bi utjecaj na svjetsko tržište bio neminovan. A zbog sukoba u Ukrajini, koji je u tijeku, cijena drugih ulja već je veća, posebice suncokretova i biljnog ulja. Cijene maslinova ulja u južnoj Španjolskoj porasle su 8,3 posto u lipnju.

U razdoblju 2020. – 2021. Europa je proizvela nešto više od dva milijuna tona maslinova ulja, prema podacima Međunarodnog vijeća za masline. Španjolska je pritom proizvela 1,3 milijuna tona. Grčka, Italija i Portugal bili su tri sljedeća najveća proizvođača.

Situacija nije puno bolja ni u Italiji, još jednom velikom izvozniku maslinova ulja. Očekuje se da će proizvodnja u toj zemlji ove godine biti niža za čak 30 posto zbog strašne suše. Država je već proglasila izvanredno stanje u pet sjevernih regija te objavila da joj je ugroženo više od 30 posto poljoprivredne proizvodnje. I 2019. Italiji je ponestalo maslinova ulja jer je domaća berba maslina pala za 57 posto nakon hladnoće, kiše i najezde insekata.

Loše vrijeme u Španjolskoj i Italiji 2017. također je dovelo do nestašica i poskupljenja. A u Kaliforniji je 2018. rano zatopljenje praćeno hladnim udarom smanjilo proizvodnju maslina za 25 do 50 posto.