POD RUŠEVINAMA ZGRADA

New York: Šest poginulih i devet nestalih

13.03.2014 u 15:34

  • +7

Eksplozija na Manhattanu

Izvor: Reuters / Autor: Mike Seger

Bionic
Reading

Spasilačke ekipe su u četvrtak ujutro pronašle šestu žrtvu u ruševinama dviju zgrada koje su se urušile dan ranije na sjeveru New Yorka nakon snažne eksplozije uzrokovane istjecanjem plina

Devet osoba se još vode kao nestale, po podacima gradske uprave New Yorka. U noći na četvrtak stotinjak vatrogasaca je pronašlo još tri trupla među ruševinama petnaestak stanova iz kojih se još dizao dim, u četvrti East Harlem s većinskim hispanoameričkim stanovništvom, pa se broj mrtvih popeo na šest.

Vatrogasne ekipe navode da je 31 osoba ozlijeđena i primljena u bolnicu a bolnice s kojima je agencija AFP stupila u vezu iznijele su podatak o 63 ozlijeđena samo u srijedu, uglavnom s lakšim ozljedama.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio izrazio je u srijedu žaljenje zbog 'strašne tragedije', obećavši da je 'poduzeto sve kako bi se pronašle sve nestale osobe'.

New York živi u strahu od eksplozija nakon napada 11. rujna 2001. na nebodere Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u kojemu su poginule gotovo 3.000 ljudi.

Eksplozija koja je dogodila u srijedu ujutro osjetila se u krugu od kilometra na Manhattanu. Od detonacije su popucali prozori na više okolnih zgrada a ostaci zgrade su padali na obližnje ulice.

'Po našim informacijama, jedini znak moguće opasnosti stigao je 15 minuta (prije eksplozije), kada je Con Edison (plinara) primio dojavu o istjecanju plina', kazao je De Blasio.

Ovo je prva takva nesreća sa smrtnim ishodom u gradu s osam milijuna stanovnika otkako je demokrat Bill de Blasio u siječnju preuzeo dužnost gradonačelnika, na kojoj je zamijenio Michaela Bloomberga.

Mnogi svjedoci nesreće su rekli kako su mislili da je riječ o potresu.

'Prvo sam pomislio da je potres. Nazvali su me članovi obitelji koji su također osjetili (udar) koji se ipak dogodio na krajnjem sjeveru' Manhattana, rekao je jedan svjedok za američku mrežu CBS.