SNIJEG I LEDENA KIŠA

Nevrijeme u Austriji, Sloveniji i Italiji

31.01.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Obilne sniježne padaline zahvatile su Sloveniju i Austriju, u Sloveniji nevolje u prometu ponegdje izaziva i ledena kiša, a poplave su paralizirale neke dijelove Italije.

Snijeg i ledena kiša izazivaju prometne smetnje i zastoje u sjeverozapadnim i središnjim dijelovima Slovenije, gdje se zbog sniježnih zameta u nekim školama u petak ne odvija nastava. Promet tunelom Karavanke između Slovenije i Austrije zbog radova u tunelu odvija se izmjenično jednosmjerno, što izaziva zastoje, a granični prijelaz s Austrijom Korensko Sedlo zatvoren je za promet zbog visokog snijega.

Slovenska državna agencija za okoliš dala je za petak crveno upozorenje za sjeverozapad države, gdje se u području Julijskih Alpa upozorava i na povećanu opasnost od sniježnih lavina. Unatoč snijegu, autoceste su prohodne jer se čiste, ali su zastoji u autobusnom prometu, dok je promet vlakovima na linijama Ljubljana-Sežana i Ljubljana-Koper obustavljen zbog velike količine leda na kompozicijama. Slovenska prometna policija posebno upozorava na opasnost poledice zbog ledene kiše i niskih temperatura.

Zbog snijega i leda zatvoreno je više regionalnih cesta, a neke su zatvorene i zbog sniježnih odrona i drveća koje se polomilo i srušilo na cestu. Veće smetnje u prometu zbog snijega i leda mogu se očekivati u sjeverozapadnoj Sloveniji i idućih dana. Na zapadu i jugu Austrije, u Tirolu i Koruškoj, cestovni i željeznički promet odvija se otežano zbog snijega koji neprestano pada. U nekim mjestima palo je do 1,2 metra novog snijega, javlja austrijska novinska agencija APA. Pripadnici zimske službe iz cijele Austrije na putu su u Tirol i Korušku, kako bi osposobili prometnice.

U Tirolu su cijeli krajevi odsječeni od ostatka svijeta, a neke prometnice zatvorene su zbog lavina. Austrijske su željeznice do daljnjega obustavile promet na pojedinim prugama, a policija savjetuje da se na put u zapadnim i južnim dijelovima zemlje ne kreće ako to nije nužno. U Koruškoj su zatvorene brojne škole. Teško nevrijeme zahvatilo je i Italiju. U Pisi prijeti opasnost od izlijevanja rijeke Arno iz korita, a škole su ostale zatvorene. U mjestu Volterra kod Pise urušio se 30 metara dugački dio zida iz Srednjeg vijeka, zbog čega su evakuirani stanari iz desetak stanova.

U okolici Firence došlo je do više poplava i pojavila su se klizišta. Nevrijeme s obilnom kišom pogodilo je i Rim. Obilna kiša padala je u petak cijelo prijepodne i izazvala kaos. Pod vodom su brojne ulice, a došlo je i do rušenja stabala. Jedna postaja podzemne željeznice zatvorena je zbog poplave, a vodostaj Tibera snažno je porastao.