CRVENI ALARM

Nevrijeme protutnjalo kroz Zagorje, Varaždin, Križevce... Novo upozorenje iz Slovenije

25.07.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Kako je i najavljeno, u Hrvatsku je stiglo nevrijeme. Prema sadašnjim informacijama, započelo je na području Zagorja, Varaždina i Križevaca dok iz ruralnih područja u okolici Siska javljaju da je nestalo struje

11.02 Kako javlja slovenska Agencija za okoliš, u cijeloj zemlji i dalje postoji povećana vjerojatnost lokalnih nevremena te će biti najčešća kasno poslijepodne, navečer i u prvom dijelu noći na srijedu. Očekuju pljuskove, jake udare vjetra i lokalnu tuču. Pritom će biti moguće bujične poplave.

10.50 Kako je javilo Zagorje.com, diljem Zagorja oko 10 sati zabilježeni su naleti vjetra, pljuskovi i grmljavina. U okolici Tuhelja zabilježena je i sitna tuča.

10.48 Upozorenje je izdao i Grad Varaždin te je na Facebooku objavio prilično dramatičnu radarsku snimku.

10.42 Nevrijeme je stiglo iz Slovenije, gdje je, kako javljaju čitatelji Neurje.si iz okolice Maribora, pomračenje s tučom trajalo desetak minuta. Druga fronta kreće se pak iz pravca južne Slovenije, od Vipave prema Gorskom kotaru.

Podsjetimo, DHMZ je u utorak izdao crveno upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za zagrebačku regiju, osobito Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu, te osječku regiju - istočnu Hrvatsku od sredine dana.

Moguće je grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, olujnim vjetrom i većom količinom oborine u kraćem vremenu.

Narančasto upozorenje za lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme i dalje je na snazi u regijama: Rijeka, Karlovac i Gospić, a mjestimice izraženiji pljuskovi mogući su i u kninskoj i splitskoj regiji.

  • +6
Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je veći dio Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne, pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra.

Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić

Građane se poziva da poduzmu mjere samozaštite i djeluju prema uputama za postupanje te prate prognozu. Također, poziva ih se da izbjegnu putovanja koja nisu od iznimne važnosti.