UBRZANO KRETANJE

Zagrebom protutnjalo zaglušujuće grmljavinsko nevrijeme, pala i tuča

24.07.2023 u 22:46

Bionic
Reading

Nakon što su Slovenci oglasili crveno upozorenje za jug zemlje, DHMZ izdao je najviši stupanj upozorenja za Zagrebačku regiju, te narančasti alarm za Karlovačku regiju. Iza 23 sata nad Zagrebom su počele sijevati munje, čula se zaglušujuća grmljavina, a na dio grada sručio se pljusak s tučom. Međutim, vrijeme se smirilo već iza 23.30 sata

IstraMet piše da će ovo biti teška noć za Sloveniju.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je snimku tuče s Ilice.

Oko 23 sata jaka kiša praćena grmljavinom i tučom pala je i u Bregani.

'Jedno sat vremena je samo lagano grmilo i sijevalo, a onda je doslovno u sekundi nastao kaos. Kiša je udarala na sve strane, a tuča je toliko snažno padala da se ništa drugo osim nevremena nije čulo. Cijelo vrijeme su munje samo sijevale', javlja je čitateljica portala Zagreb.info iz Bregane.

Dok je područje Samobora pogodilo kratkotrajno, ali snažno nevrijeme, u Zagrebu je istovremeno počelo sijevati i grmiti, a munje su parale nebo nad metropolom.

RiMeteo je na Facebooku objavio da se oluja kreće brzinom od 216,6 kilometara na sat. 'Ovaj krši sva ograničenja brzine. (...) Sustav je udaljenost od 47 km (Pordenone-Udine) prešao za 13 minuta', napisali su na društvenoj mreži.

Zbog velike vjerojatnosti guste tuče, jakih udara vjetra i vrlo jakih pljuskova, Agencija Republike Slovenije za okoliš (Arsa) izdala je najviši, crveni stupanj vremenske opasnosti za jugozapadnu i središnju Sloveniju.

  • +6
Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je veći dio Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Kako pišu slovenski mediji, u Orehovlju i Novoj Gorici je padala tuča veličine oraha.

Prema riječima slovenskog meteorologa Branka Gregorčiča, danas i u utorak tu zemlju očekuju slične vremenske prilike kao prošli tjedan. Već navečer i u noći, osobito u sjevernoj Sloveniji, možemo očekivati ​​razvoj prvih jačih nevremena, najavio je u današnjoj izjavi za medije.

Gregorčič ističe da će vremenske nepogodnosti, slične onima prošlog tjedna, vjerojatno početi danas kasno ili noću.

  • +5
Uništeno korito rijeke Cerknice u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Žiga Živulović jr./PIXSELL/F.A.Bobo

'Na sjeveru Slovenije u početku očekujemo nevrijeme s jakim vjetrom, lokalno može biti i tuče i pljuskova. Pljuskovi u utorak bit će još veći problem tijekom dana', naveo je, dodajući da može doći i do većeg porasta bujičnih vodotoka. U južnoj polovici Slovenije vjerojatno se može očekivati ​​i gušća tuča.

Nevrijeme će se nastaviti i sutra, što se odnosi uglavnom na područje Gorenjske, Koruške, dijela Štajerske i Prekmurja, dodao je Gregorčič. Savjetuje se građanima da obrate pozornost na vremenske prilike te da kontinuirano prate upozorenja i radarske slike, te ograniče aktivnosti na otvorenom u vrijeme kada će vremenske prilike biti najburnije.

Zapovjednik Civilne zaštite Republike Slovenije Srečko Šestan izdao je zapovijed za pojačani stupanj pripravnosti koja je na snazi ​​do četvrtka ujutro. U pripravnosti je i dio slovenske vojske koji već pomaže na nekim područjima.

Gregorčič ističe da vrijeme ovog ljeta oblikuju jaki toplinski val nad Sredozemljem i hladno atlantsko vrijeme nad sjevernim dijelom Europe, a granica između te dvije, vrlo različite zračne mase, prolazi kroz Alpe. Upravo iznad Alpa često se stvaraju oluje i oluje koje brzo putuju s vjetrom sa zapada, objasnio je. Naglasio je i da će u srijedu doći do znatnog zahlađenja, dok će u drugoj polovici tjedna vrijeme biti ljepše, a nevremena se ne očekuju barem do petka. Što će biti krajem tjedna, moći ćemo pouzdanije prognozirati sredinom ovog tjedna, rekao je Gregorčič.