KOLIKO KOŠTA BOLEST?

Nevjerojatne financijske posljedice epidemije gripe

31.01.2017 u 11:57

Bionic
Reading

Gripa je globalni javnozdravstveni, ali i makroekonomski problem. Ekonomski gubici u Hrvatskoj su višestruki, a najveći dio odnosi se na izostajanje s posla te se sigurno godišnje izgubi najmanje 700 tisuća radnih dana, upozoravaju na portalu gripa.hr Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

'Za svakog ponaosob gripa ima svoju cijenu od minimalno tisuću kuna ako je bez komplikacija, a odnosi se na gubitak plaće uslijed bolovanja i povećanu potrošnju lijekova', stoji u tekstu. Osim ekonomskih, zdravstveni gubici su još veći. Opterećenost zdravstvenog sustava za vrijeme sezone gripe je dva puta povećana, a mjeri se kroz pobol, komplikacije od gripe i smrtnost. Osim toga, za vrijeme sezone gripe prepiše se 75 posto više antibiotika od onoga što je potrebno, pa se time pogoduje i razvoju rezistencije.

Navodi se i niz komplikacija koje mogu nastati uslijed zaraze virusom gripe. 'Iako se gripa ne može direktno povezati s brojnim komplikacijama, ona je u svakom slučaju onaj jezičac na vagi ili, bolje rečeno, okidač koji pokrene tu nekad i smrtonosnu lavinu', piše u tekstu na portalu gripa.hr.

Komplikacije u dišnom sustavu: Upala uha, bronhitis...

Komplikacije u dišnom sustavu najčešće su komplikacije u oboljelih od gripe. U gornjem dišnom sustavu to su upala uha, kao najčešća komplikacija u djece, te razne upale sinusa. Infekcije donjeg dijela dišnog sustava puno su teže po svojem kliničkom tijeku i dijele se na primarne, kao što su traheitis, bronhiolitis, pogoršanje kliničke slike pacijenata oboljelih od astme i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). Najteža komplikacija u dišnom sustavu svakako je pneumonija, a često je u slučaju gripe praćena ARDS-om (akutnim respiratornim distres sindromom), najvjerojatnije uzrokovanim hiperimunom imunološkom reakcijom, tzv. citokinskom olujom.

Pneumonija može biti primarna virusna pneumonija, sekundarna, uzrokovana i bakterijskim uzročnicima, te različite vrste atipičnih pneumonija. Oštećenje srca Komplikacije u srčanožilnom sustavu relativno su česte, no nisu prepoznate jer se asimptomatske promjene EKG-a bilježe u 50 posto oboljelih, a mioperikarditis kao teška komplikacija u oko 10 posto oboljelih. Pri akutnom mioperikarditisu dolazi do dilatativne kardiomiopatije s mogućom pseudoaneurizmom lijevog ventrikla, dok je vrlo teška komplikacija unutar dva tjedna od početka bolesti fulminantni mioperikarditis s oštećenom funkcijom lijevog ventrikla, kardiogenim šokom i čestim smrtnim ishodima. Jedina mjera liječenja je potpora lijevog ventrikla i ECMO potpora ventilacije, a u slučaju neuspjeha u biopsijskom nalazu se nađu brojne žarišne upale i propadanje srčanog mišića u vidu nekroze. Ponekad se kao jedina mjera liječenja nakon učinjene štete uzrokovane bolešću koristi transplantacija srca.

Konvulzije, upala mozga

Komplikacije u živčanom sustavu možemo primarno podijeliti na encefalitis i encefalopatiju s učestalošću od oko 10 posto, a češće su u djece. Encefalitis se manifestira kao poremećaj svijesti i konvulzije s ponekad fokalnim neurološkim ispadima u vidu pareza, afazija, oduzetosti moždanih živaca i koreoatetoza. Najteža komplikacija je svakako akutna nekrotizirajuća encefalopatija, ANE, koja ima fulninantan i monofazičan tijek uz multifokalne lezije i edem mozga te visoku smrtnost. Kao komplikacija često se navodi Guillain-Barreov sindrom (od gripe, ne od cijepljenja), aseptički meningitis, transverzalni mijelitis te, najznačajniji za djecu, Reyev sindrom, koji uz visok mortalitet od 50 posto dovodi do edema mozga, ali i jetre, a dosta je često povezan s korištenjem aspirina ili andola (acetilsalicilne kiseline) u djece.

Upala mišića

Komplikacije u mišićnokoštanom sustavu su dosta česte i manifestiraju se u vidu miozitisa i teže rabdomiolize, što zbog povećanog lučenja toksina može dovesti do akutnog bubrežnog zatajenja, izuzetno teškog stanja, ponekad nespojivog i sa životom. Isto tako, influenca u trudnoći puno češće može dovesti do plućnih komplikacija i smrti trudnice dok je dijete također ugroženo te je moguće da dođe do pobačaja, komplikacija u razvoju fetusa te smanjene porođajne težine. Također se bilježe oštećenja mozga djeteta te oštećenja kralješnične moždine.

Zašto se treba cijepiti

Iako postoje mnogi narodni lijekovi i preporuke za suzbijanje gripe u svjetskim okvirima, jedina vjerodostojna preporuka je cijepljenje. U čemu je posebnost cjepiva u odnosu na ostale lijekove Iako dosta često podcijenjeno u javnosti, cjepivo je izuzetno korisna mjera iz tri razloga. Kao prvo, dokazana mu je neškodljivost, cijepiti se mogu svi, a učinkovitost je uvijek značajna. Za razliku od ostalih lijekova, ima nekih specifičnosti, stoga se događaju i zabune u medijskom prostoru. Kao prvo, cjepivo se mora primjenjivati iglom, a aktivne i pomoćne tvari u njemu biološkog su porijekla. Cjepivo se primjenjuje na zdravoj populaciji, glavni je čimbenik javnog zdravlja i najučinkovitija metoda suzbijanja zaraznih bolesti koje mogu imati teške posljedice (invaliditet, smrt), izazivaju epidemije, ne postoji lijek za njih ili je liječenje dugotrajno.