zna se pobjednik

Neviđena zbrka na izborima u Nevadi: Dva glasanja, ali samo se jedno priznaje

05.02.2024 u 13:43

Bionic
Reading

U utrci za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u studenome u Sjedinjenim Državama, u kojoj su suprotstavljeni bivši predsjednik Donald Trump i njegova bivša veleposlanica u UN-u Nikki Haley, iduća stanica je savezna država Nevada u kojoj konzervativni birači imaju itekakvog razloga biti zbunjeni

Republikancima ondje nije ponuđena samo jedna mogućnost, već dvije: u utorak će biti klasični predizbori, a u četvrtak zbor birača (eng. caucus).

Razlog za ovu neviđenu zbrku leži u odluci bivšeg demokratskog guvernera Nevade Stevea Sisolaka koji je 2021. potpisao zakon kojim se 'caucusi', koji su se godinama organizirali u toj saveznoj državi, zamijenjuju predizborima.

U samo četiri savezne države, Iowi, Nevadi, Wyomingu i Sjevernoj Dakoti odluka o predsjedničkim kandidatima donosi se na pomalo zastarjelim zborovima birača.

Razlika je u tome što predizbore organizira savezna država i birači mogu glasati bilo gdje, bilo kada i bilo kako, primjerice uz opciju glasanja putem pošte. Nasuprot tome, 'caucase' organizira stranka i to podrazumijeva fizičku prisutnost birača s iskaznicom u ruci, na određenom mjestu i u određeno vrijeme.

No Donald Trump, čiji pristaše smatraju da glasanje na daljinu predstavlja varanje, dobro zna da će oni biti skloniji zboru birača.

Izbor je na zboru birača

Republikanska stranka Nevade, koju Trump potpuno ima pod kontrolom, odbacila je predizbore na razini države i održat će zbor birača dva dana kasnije. Osim toga, stranka je zabranila svim kandidatima koji će sudjelovati na izborima u utorak da sudjeluju na onima u četvrtak.

Rezultat toga je da će Nikki Haley biti kandidatkinja na predizborima u utorak, ali tom na listiću neće biti Trumpa. Donald Trump bit će, pak, kandidat na zboru birača, ali mu protivnica neće biti Haley.

Na njezinu žalost, samo će zbor birača odlučiti tko će dobiti potporu delegata Nevade i po tome se već zna da će ih Trump spremiti u svoj džep. Bivšeg predsjednika prozva se da je promijenio pravila u svoju korist.

"Nema smisla sudjelovati u zboru birača. Ne mogu glasati za svoju kandidatkinju", požalio se Charles Fruit, pristaša Nikki Haley.

"Praktički me lišavaju prava glasa. A to se događa u mojoj vlastitoj Republikanskoj stranci. Strašno sam nezadovoljan", rekao je Fruit za dnevni list Las Vegas Review.

"Zborovi birača su zatvoreni i kupljeni već odavno", rekla je Haley u siječnju. "Ali mi ćemo se usredotočiti na pravedne države", dodala je.

Ključna savezna država

Ova kontroverza prošla je uglavnom nezapaženo u Sjedinjenim Državama pošto je većina političke pozornosti usmjerena na republikanske predizbore u Južnoj Karolini 24. veljače. Pedesetdvogodišnja Haley nada se da će na tim izborima smanjiti vodstvo svog 77-godišnjeg suparnika.

Daniel Lee, politolog sa Sveučilišta Nevada u Las Vegasu, potvrđuje učinkovitost Trumpovog davanja prednosti zboru birača.

"Sudionici zbora birača ističu se po svom žaru, istinski su entuzijasti iaktivisti, spremni su žrtvovati svoje vrijeme da bi otišli glasati u neku smrdljivu dvoranu. To je tipična karakteristika Trumpovih pristaša", rekao je Lee AFP-u.

I demokratski predizbori u Nevadi održat će se u utorak, ali bez puno neizvjesnosti. Joe Biden je u utrci protiv Marianne Williamson i Deana Phillipsa, dvoje kandidata koji samo popunjavaju broj.

No o Nevadi će se još govoriti na predsjedničkim izborima u studenome. To je ključna savezna država u kojoj je Biden tijesno pobijedio 2020. godine.

Bidenovi izgledi čine se kompliciraniji četiri godine kasnije jer ankete pokazuju da gubi uporište unutar hispanoameričkog biračkog tijela, ključnog u Nevadi.