AFERA FIMI MEDIJA

Nevenki Jurak mjesec dana istražnog zatvora

11.08.2010 u 09:07

Bionic
Reading

Nakon saslušanja, sudac istrage je odredio jednomjesečni istražni pritvor za Nevenku Jurak te je nakon toga prepraćena u zatvor u Remetincu

Vlasnica tvrtke Fimi media u ponedjeljak je privedena pod sumnjom da je fiktivnim računima oštetila državu za 16,5 milijuna kuna.

Nevenki Jurak
danas je isteklo 48-satno zadržavanje u pritvoru te je sudac istrage odlučio produljiti njezino lišavanje slobode na mjesec dana istražnog zatvora. USKOK je za nju i za trećeoptuženu Anitu Lončar-Papeš zatražio zadržavanje u pritvoru, a osumnjičene bi pred istražnog suca trebale biti izvedene između 9 i 10 sati.

Nakon što je u ponedjeljak navečer vlasnica tvrtke Fimi media Nevenka Jurak, bliska prijateljica ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića, privedena s još dvije osobe, protiv njih je jučer podignuta kaznena prijava.

Kriminalističko istraživanje vršilo se nad troje hrvatskih državljana zbog nezakonitosti u poslovanju više društava u državnom vlasništvu s trgovačkim društvom Fimi media d.o.o. Zagreb, priopćeno je iz MUP-a. Osim Jurak, koja je uhićena u ponedjeljak ujutro dok je godišnji odmor provodila negdje na Jadranu, uhićeni su njezina suradnica Anita Lončar-Papeš, koja je saslušana i zadržana u pritvoru, i Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida. Prema prvim informacijama, Jurak ne samo da je dobivala državne poslove bez natječaja političkim vezama, već je taj novac prala preko Dimićeve tvrtke fiktivnim računima od 2005. do 2009. godine.

Za navedene osobe se sumnja da su se udružile radi počinjenja kaznenog djela, odnosno da su ostvarivale naplatu fiktivnih računa za nepostojeće usluge, a novac u iznosu od najmanje 16.563.737 kuna zadržale za sebe.

Po završetku kriminalističkog istraživanja, USKOK-u je protiv troje osumnjičenika podnesena kaznena prijava', stoji u priopćenju MUP-a. Do kraja mjeseca očekuju se nova uhićenja, a bit će zanimljivo vidjeti na čijim je sve računima završio oprani novac.

Odvjetnik Nevenke Jurak Krešimir Vilajtović za Hinu je izjavio da USKOK ne istražuje poslovanje Fimi medije s državnim tvrtkama, već s privatnim tvrtkom.