HASANBEGOVIĆ O ANTI TOMIĆU

'Neumjesno je ministra kulture pitati što misli o napadu na nekoga'

04.04.2016 u 20:21

Bionic
Reading

Na pitanje novinara o svojoj izjavi o napadu na književnika i novinara Antu Tomića u Splitu, ministar kulture Zlatko Hasanbegović je nakon sastanka s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom rekao da to nije bilo nikakvo priopćenje ni izjava, nego ad hoc intervencija vezana uz upit jedne medijske kuće

'Ali uistinu, stizali su upiti vezani i uz provale kod gospodina Frljića. Ministarstvo kulture nije prava adresa za komentare, ne daj Bože da se dese, fizičkih napada. Prava adresa je Ministarstvo unutarnjih poslova koje mora štititi sigurnost građana. Dakle neumjesno je ministra kulture pitati što misli o napadu na nekoga.

Bezuvjetno sam osudio nasilje. Nasilje je osuđeno bezuvjetno, ali upozoravam da, u pogledu još uvijek marginalne pojave tjelesnoga nasilja u hrvatskom društvu, kod nas postoji porast potpuno iracionalnoga govora mržnje i različitih uvreda kojima sam, među ostalima i ja, bio obasut posljednjih mjeseci. Ne bih ulazio u potankosti, ali podsjećam da je gospodin (Ante Tomić) u beogradskim novinama mene nazvao, citiram, retardom i maloumnikom.

Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak i po standardima hrvatskoga novinskog i medijskog govora, ali zanimljivo, niti Hrvatsko novinarsko društvo niti ijedna ustanova na to nisu reagirali. Mislim da se to treba znati. Nikada nisam harangirao ni osobno vrijeđao i mislim da se to treba znati. Uistinu sam osoba dijaloga, ali i načelnih beskompromisnih političkih i nacionalnih stavova, no ne tražim da to svi slijede', rekao je Hasanbegović, prenosi Večernji list.