TIHOMIR JAKOVINA

'Nestali' ministar u Dnevniku: Nema novca za isplatu štete od suše

14.08.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Nakon što su ga iz Hrvatske poljoprivredne komore prozvali da je nestao, i zamolili građane da im ga pomognu pronaći, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ukazao se u Dnevniku HTV-a, gdje je seljacima poručio da novca za isplatu štete od suše – nema

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u razgovoru za Dnevnik HTV-a kazao je da će sjesti i razgovarati s predstavnicima seljačkih udruga, no da novca za izravnu nadoknadu štete od suše – nema. Rekao je da se razmišlja o drugim oblicima pomoći, ne precizirajući o kojima.

'Prozivanja su neargumentirana, obišao sam teren, ministarstvo je dalo izjavu. Novi sastanak s proizvođačima dogovoren je za četvrtak', rekao je ministar Jakovina gostujući u Dnevniku HTV-a te dodao kako suosjeća s poljoprivrednicima, ali da nije u pitanju opstanak poljoprivrede.

Kazao je da je 'poljoprivreda tvornica pod vedrim nebom' i ustvrdio da naši poljoprivrednici premalo koriste osiguranja od rizika suša.


Izrazito visoke temperature ovoga ljeta, koje su i službeno u Slavoniji početkom kolovoza prešle 40 stupnjeva te višemjesečni nedostatak kiše prouzročio je štete na proljetnim kulturama, ponajviše na kukuruzu, koje se procjenjuju na 60 do 100 posto, upozorili su danas iz Hrvatske poljoprivredne komore, uz napomenu da je već sada riječ o najmanje milijardu, a možda i milijardu i pol kuna izravne štete.

'Od Vlade očekujemo mjere, poput onih iz 2003., kada smo također imali sušu, doduše znatno slabiju, i kad je seljacima isplaćeno 400 milijuna kuna. Ako se ne očituju u primjerenom roku, izaći ćemo s prijedlogom kako pomoći ljudima na selu', izjavio je Matija Brlošić, predsjednik HPK.

Mijo Latin, član Upravnog odbora HPK, uputio je građanima apel za pomoć u pronalasku ministra: 'Nije selo u nekoj dobroj situaciji, jer znate da smo bez novca. Inače bismo ponudili nagradu, a ovako samo molimo za pomoć građana da nam jave gdje je ministar poljoprivrede. Sve gori, a od ministra Jakovine ni slike ni tona. Svatko ima pravo biti na godišnjem odmoru, ali odmarati se dok se netko bori za goli život i egzistenciju u najmanju je ruku – nekorektno.'