PLINSKA KRIZA

Nesposobna Vlada odbila je Katar zbog taštine

09.01.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Vlast u Hrvatskoj nema znanja, strategije, odbila je Katar u pokušaju da sudjeluje u projektu LNG terminala, dok gospodarstvo zbog neimanja plina dnevno gubi 100 milijuna kuna, kazao predsjednik HNS-a Radimir Čačić

Prema njegovim riječima, samo za deset dana tih gubitaka moglo se izgraditi jedno podzemno skladište vrijedno milijardu kuna, čiju je izgradnju za svoje vladavine predlagala koalicijska vlast.

'Situacija s plinskom krizom pokušava se prikazati kao prirodna nesreća, a svi znamo što su prirodne nesreće. One su nepredvidive, a ova situacija bila je predvidiva. Svi znaju što se događalo 2006. godine i odgovorne zemlje poput Njemačke i Belgije su se za nju pripremile.

Belgijanci su dogovorili izgradnju podzemnih skladišta, a Nijemci omogućili da Gazprom sagradi ista za skladištenje četiri milijarde prostornih metara plina. Hrvatska otad nije napravila ništa. Mi imamo kontinuiranu situaciju farse i medijskog cirkusa i kad dođe do ovakve situacije, onda je groteska još izraženija.

Ova Vlada nema znanje, počevši od premijera Sanadera koji ima samo znanje spina, a svi oko njega i manje od toga. Kad god se javi nekakva kriza, njihov jedini odgovor oporbi je uvijek isti: Zašto to niste napravili prije 10 godina?', istaknuo je Čačić.

On, baš kao i predsjednik RH Stjepan Mesić, tvrdi je katarski emir, unatoč tome što je odbijen, i dalje zainteresiran za ulaganje u LNG terminal u Hrvatskoj koji bi, po njegovim procjenama, od Hrvatske napravio značajnog energetskog igrača na tržištu.

'Prva prilika je propuštena, a drugu imamo sada. Emir me je osobno zvao u proljeće 2003. godine, više od sat vremena smo tada razgovarali, vozili su me helikopterom iznad njihovih polja u Perzijskom zaljevu.

Bili su otvoreni za sve modele investiranja i financiranja, ali je taj njihov projekt stavljen na led. Oni su ga realizirali s Talijanima, ali sada su ponovno zainteresirani za Hrvatsku. Njegov ukupni kapacitet bio bi tri puta veći od godišnje potrošnje u Hrvatskoj i mi bismo u tom slučaju bili osigurani te bismo bili jaki energetski faktor', pojasnio je Čačić. 

Prvi čovjek HNS-a smatra da projekt nije realiziran zbog taštine.

'Da je projekt realiziran, Vlada bi ga morala prikazati kao pozitivan poen za bivšu vlast', zaključio je Čačić.