KORONAVIRUSA (JOŠ UVIJEK) NEMA U HRVATSKOJ

Splitska bolnica još ne zna je li pacijent zaražen! Ostaje u izolaciji do daljnjeg

03.02.2020 u 12:33

Bionic
Reading

U Splitskom KBC-u još nisu sigurni je li muškarac koji je u nedjelju kod njih zaprimljen zaražen koronavirusom

'Muškarac je u bolnicu primjen u nedjelju i ima blage infekcije dišnog trakta. S obzirom da je došao iz Kine, izolirali smo ga, uzeli briseve i poslali u bolnicu Fran Mihaljević u Zagrebu. Nalazi će pokazati radi li se o koronavirusu', rečeno je na konferenciji za medije u KBC-u Split.

Ako testovi budu negativni, on će u doglednom roku biti otpušten', rečeno je.

Muškarac koji se nedavno vratio iz Kine hospitaliziran je zbog simptoma koji bi mogli ukazivati na koronavirus, pa je po protokolu smješten u izolaciju od ostalih pacijenata. No njegovi simptomi bili su relativno blagi, što je i prije službenih rezultata njegovih nalaza ipak ukazivalo da se ne radi o zarazi najnovijim virusom iz Wuhana.

Klinika za infektologiju KBC-a Split ima osiguran prostor za izolaciju koji je odvojen od ostatka Klinike, te svu potrebnu opremu i medicinsko osoblje za ovakve slučajeve. Za slučaj da je prisutnost virusa potvrđena, pacijent bi se ipak prevezao u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak za Radio Dalmaciju potvrdio je da do ovog trenutka nema niti jedan pozitivni pacijent na koronavirus u Hrvatskoj.

  • +6
Mjere opreza zbog koronavirusa u Zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Kazao je i da u Hrvatskoj od danas stupa na snagu novi naputak Kriznog stožera u vezi koronavirusa – aktivni zdravstveni nadzor putnika koji stižu iz zaraženog područja ili imaju simptome i bili su u kontaktu sa zaraženim osobama. Kontrole putnika obavljat će granični sanitarni inspektor koji samo izdaje rješenje te poziva epidemiologa ako je potrebno, odnosno ako osoba dolazi sa zaraženog područja, koji obavlja pregled osobe. Kontrole će se obavljati u zračnim i trajektnim lukama te na graničnim prijelazima.

SVI TESTOVI NEGATIVNI

Pacijent iz Osijeka ide kući

Ravnateljstvo KBC-a Osijek priopćilo je u ponedjeljak da se pacijent kojeg su primili sa sumnjom na infekciju koronavirusom osjeća dobro i da je njegov klinički nalaz uredan. S obzirom na to da je prošao inkubacijski period, a svi učinjeni testovi su bili negativni, planiran je otpust iz bolnice tijekom dana na kućnu njegu. 

'KBC Osijek je i nadalje spreman odgovoriti na sve zahtjeve epidemiološke situacije', poručuju iz Slavonije, dodajući da je dr. Ljiljana Perić i dr. Domagoj Drenjančević oko 14 sati dati izjavu za medije pred Klinikom za infektologiju osječke bolnice.