KRALJ REFORMIRA USTAVA

Nepismeni Marokanci protiv referenduma

01.07.2011 u 11:24

Bionic
Reading

Marokanski kralj Mohamed VI. trebao bi odnijeti pobjedu na referendumu u petak o reformi ustava koju je predložio kako bi umirio prosvjednike 'arapskog proljeća', no slab odziv glasača mogao bi potkopati zahtjeve za smionijim promjenama

Marokanski ulični pokret, tzv. '20. veljače', nije naišao na masovnu potporu kao u Tunisu i Egiptu. Traži samo smanjenje kraljevih ovlasti na razinu ovlasti britanskog i španjolskog monarha, a ne njegov odlazak s vlasti.

Novi ustav vladi izričito dodjeljuje izvršne ovlasti, no kralj ostaje na čelu vojske, vjerskih vlasti i pravosuđa te i i dalje ima pravo raspustiti parlament, premda ne jednostrano kao do sada.

'Premoćno 'da' s malim odzivom ili nepravilnostima nije dobar rezultat i monarhija, dvor i stranke to znaju', rekla je Lise Storm, stručnjakinja za bliskoistočnu politiku na Sveučilištu Exeter.

Marokanski kralj (47) postigao je određene uspjehe u ispravljanju nepravdi vladavine svojeg oca koja je okončana 1999. poput kršenja ljudskih prava, velike nepismenosti i siromaštva.

No premda je njegova osobna popularnost pridobila mnoge birače, pobjedu bi moglo ugroziti nezadovoljstvo zbog velikog jaza između bogatih i siromašnih i otuđenost od političke elite.

Po posljednjim anketama, bojkot referenduma najavilo je 53 posto građana.

Deseci tisuća Marokanaca prosvjedovali su od objave prijedloga ovog mjeseca, tvrdeći da ne idu dovoljno daleko i da nisu imali dovoljno vremena da ih prouče jer ih je gotovo polovica nepismena.