uskoro se povlači

Nepalski šerpa oborio vlastiti i svjetski rekord: u tjedan dana dvaput do vrha Mt. Everesta

21.05.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Nepalski alpinistički vodič Kami Rita oborio je svjetski, ali i vlastiti rekord, popevši se dvaput u tjedan dana, ali i 24-ti put na vrh Mount Everesta.

Kami (49) se u četvrtak 16. svibnja popeo do krova svijeta s južne strane najviše planine na svijetu, a utorak ujutro je na vrh stigao vodeći onamo grupu indijskih penjača, rekla je Meera Acharya, dužnosnica u nepalskome Odjelu za turizam.

Nepalski šerpa, koji radi za Seven Summit Treks, organizatora ekspedicija sa sjedištem u Katmanduu, pomaže stranim alpinistima da stignu do vrha Mount Everesta.

Njegovi suradnici, ali i suparnici, šerpe Apa i Phurba Tashi do krova svijeta dosad su stigli 21 put.

Kami Rita je kazao da će se povući iz ovog posla pošto se na Mt. Everest uspne 25 puta.

"Još sam snažan i želim se popeti na Sagarmatu 25 puta", rekao je Kami Reutersu, koristeći nepalsko ime za Mt. Everest.

Zadnji se put na krajnju visinu od 8.848 metara popeo preko grebena na uobičajenoj jugoistočnoj ruti.

Alpinist je svoj prvi uspon ostvario 1994. godine kada je imao 24 godine. Jedan od njegova 24 uspona realizziran je s kineske strane godine 2016.

Sezona uspona na Everest ove je godine službeno otvorena prošli utorak kada je osam nepalskih šerpa stiglo do vrha. Ti planinari pripremaju put do vrha planine visoke 8.848 metara drugim alpinistima.

Ove će sezone oko tisuću penjača pokušati osvojiti Himalaje.

Otkad su Edmund Hillary i Tenzing Norgay 1953. godine osvojili krov svijeta, na Mount Everest se popelo oko 4000 alpinista, dok ih je nekoliko stotina poginulo za vrijeme uspona i silaska s planine.