PREMIJERKA TVRDI

Neovisnost Grenlanda je 'prirodna'

21.01.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Predsjednica grenlandske vlade Aleqa Hammond izjavila je u utorak u svom govoru u Norveškoj da je težnja tog autonomnog područja prema neovisnosti 'prirodna'

'Naš hod prema neovisnosti je prirodan put za ljude koji su nekad bili kolonizirani', rekla je Hammond na konferenciji o Arktiku u Tromsu, na sjeveru Norveške.

'Želim da Grenland ima gospodarstvo koje će biti samodostatno, oslanjajući se na naše vlastite resurse, s većim stupnjem integriranosti u svjetsko gospodarstvo. Cilj dugoročne politike Grenlanda je neovisnost', dodala je.

Hammond, socijaldemokratkinja i pristaša neovisnosti Grenlanda, pobijedila je na parlamentarnim izborima u ožujku 2013. s obećanjem da će izvući punu korist iz budućeg razvoja rudarske industrije.

Grenland, autonomno područje Danske, još je daleko od stjecanja neovisnosti budući da financijska potpora Kopenhagena čini polovicu njegova gospodarstva. No nada se da će jednom moći stati na svoje noge zahvaljujući zalihama urana i rijetkih zemnih metala, pa i nafte.

Premijerka je obećala da okoliš neće stradati zbog tih gospodarskih planova.

'Moja vlada će primjenjivati najstrože ekološke i zdravstvene propise u rudarskim i naftnim aktivnostima u njezinu djelokrugu', obećala je.