zemlja u ratu

Nenadani posjet Ukrajini šefova diplomacija Njemačke i Nizozemske

10.05.2022 u 15:14

Bionic
Reading

Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock i njen kolega iz Nizozemske Wopke Hoekstra u utorak su u Ukrajini gdje su posjetili Buču i Irpinj, mjesta masovnih zločina nad civilima

Annalena Baerbock posjetila je Buču, grad u blizini Kijeva gdje su otkrivene stotine ubijenih civila nakon što su Rusi okupirali grad u ožujku a kasnije se povukli. Ministrica je razgovarala sa stanovnicima, piše agencija France presse.

Ministrica bi trebala formalno ponovno otvoriti i veleposlanstvo Njemačke u Kijevu, koje je zatvoreno od veljače. Osoblje je radilo iz zapadne Ukrajine i Berlina.

I neke druge zemlje ponovno su otvorile veleposlanstva u ukrajinskom glavnom gradu, među njima se u Kijev vratila i hrvatska veleposlanica Anica Djamic, a veleposlanstvo bi trebalo početi normalno raditi. Ponovno su otvorena i veleposlanstva SAD-a, Kanade, Francuske, Italije, Britanije i Austrije nakon što su se ruske snage povukle iz grada i okolice.

Do posjeta njemačke šefice diplomacije došlo je u vrijeme rasprave kada će i hoće li njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Frank-Walter Steinmeier putovati u Ukrajinu u znak potpore toj zemlji u njezinoj obrani od ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je pozvao kancelara da posjeti Ukrajinu 9. svibnja, kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Iako je Zelenski tada rekao da će posjet Scholza poslati vrlo snažnu političku poruku, kancelar nije u ponedjeljak došao u Ukrajinu.

Između Ukrajine i Njemačke došlo je do tenzija otkad je Steinmeieru u travnju rečeno da ne dolazi u posjet, zbog njegovih veza s Rusijom i općenite kritike ukrajinskog vodstva na račun Berlina zbog sporosti u slanju vojne pomoći.

Nizozemski ministar tvitao je fotografije s ulica Irpina, drugog grada blizu Kijeva gdje Ukrajina također optužuje Ruse za masakr civila, te je napisao da će se sastati s članovima ukrajinske vlade i svojom njemačkom kolegicom.

Hoekstra je rekao da ono što je vidio u Irpinu "ne smije proći nekažnjeno".

Ministar je prenio Ukrajini potporu svoje zemlje u istragama i suđenjima za ratne zločine.