PRKOSNI CIPRAS

'Nema više naredbi ni politike štednje iz Europe!'

05.02.2015 u 19:16

Bionic
Reading

Grčki premijer Aleksis Cipras u četvrtak se obrušio na saveznike iz EU, zarekavši se da će "jednom zauvijek prekinuti" unijinu politiku štednje

U prkosnom govoru svojoj ljevičarskoj parlamentarnoj skupini nakonšto se s europske turneje vratio praznih ruku, Cipras je rekao da Grčkojviše nitko ne može govoriti što mora činiti.

"Grčka više neće prihvaćati naredbe, osobito ne one poslaneemailom", rekao je. "Grčka više nije bijedni partner kojem se dajulekcije kako da napiše zadaću. Grčka ima svoje 'ja'".

"Grčku se ne može ucjenjivati, jer se ne može ucjenjivatidemokraciju u Europi", naglasio je u očitoj aluziji na tvrdo stajalištekoje su prema Grčkoj zauzeli Europska središnja banka i drugi.

Cipras i grčki ministar financija Janis Varufakis prokrstarili suEuropom uzduž i poprijeko u nastojanju da pridobiju potporu partnerasvojem planu za smanjenje grčkog duga i slabljenje politike štednje, alisu dosad nailazili samo na upozorenja da ne pokušavaju ne poštovatiobveze iz sadašnjeg programa pomoći Grčkoj.

"Čak se nismo uspjeli složiti ni oko toga da se ne slažemo",rekao je Varufakis u četvrtak nakon sastanka s njemačkim ministromfinancija Wolfgangom Schaeubleom, što je izjava potpuno proturječna onojkoju je dao njegov domaćin.

No Cipras tvrdi da je europska turneja dala i neke rezultate.

"U samo rjedan dana dobili smo više saveznika nego u proteklih pet kriznih godina", ustvrdio je.

368662,368650,368621,368554