pat pozicija

Nema jasnog pobjednika na izborima u Izraelu

24.03.2021 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon objavljenih djelomičnih rezultata četvrtih po redu izbora u Izraelu u samo dvije godine, izgledi da dugogodišnji premijer Benjamin Netanyahu zadrži vlast nisu čvrsti jer mu prve brojke ne osiguravaju jasnu pobjedu, piše u srijedu Reuters.

Netanyahu će, kako stvari stoje, trebati potporu svog suparnika Naftalija Bennetta iz stranke Yamina kako bi nakon četvrtih parlamentarnih izbora u dvije godine oformio većinsku koaliciju.

Nakon prebrojanih više od 80 posto glasova u srijedu ujutro, Netanyahuov konzervativni Likud ostaje najsnažniji klub zastupnika u Knessetu s 31 mjestom.

Na drugom mjestu je stranka Yesh Atid oporbenog čelnika Yaira Lapida s 18 zastupničkih mjesta koja odbija ući u koaliciju s Netanyahuom.

Desni vjerski blok oko Netanyahua raspolaže s 56 od 120 mjesta u Knessetu, dok blok koji nastoji pobijediti dugogodišnjeg premijera trenutno ima 57 mjesta.

Ukoliko se stranka Yamina, poznata po zalaganju za prava naseljenika, pridruži premijerovoj vladajućoj koaliciji, Netanyahuov blok bi tada imao većinu od 63 zastupnika.

"Učinit ću samo ono što je dobro za Državu Izrael", kazao je Bennett nakon objavljenih izlaznih anketa.

No, stvari se još mogu promijeniti jer se glasovi i dalje broje. Objava konačnih rezultata se očekuje u petak.

Trenutno su dva suprotstavljena tabora gotovo na mrtvoj točki, ili tek s neznatnom prednošću oporbenog bloka. No, piše dpa, formiranje koalicije koja bi zamijenila Netanyahua moglo bi se pokazati kao težak poduhvat.

Stoga, dodaje agencija, ne treba isključiti održavanje petih izbora na ljeto.

Netanyahu smatra da novi izbori ne bi bili dobri za zemlju te je pozvao na formiranje stabilne vlade. Taj je 71-godišnji prekaljeni političar poručio da nikoga ne isključuje kao potencijalnog partnera.

Njegov mogući koalicijski partner Bennett je kazao da će pričekati konačne rezultate prije nego što odluči o sljedećim koracima.

Netanyahu je zahvalio svojim biračima koji su, kako je rekao, donijeli pobjedu desnici.

"Građani Izraela, hvala vam! Donijeli ste veliku pobjedu desnici i Likudu pod mojim vodstvom... Jasno je da je velika većina izraelskih građana desne orijentacije i žele vladu desnice, jaku i stabilnu", tvitao je Netanyahu.

Na izbore je izašlo 67,2 posto ljudi s pravom glasa.