ISHOD SE NAZIRE

Izlazne ankete: Nema jasnog pobjednika izraelskih izbora

23.03.2021 u 23:19

Bionic
Reading

Premijer Benjamin Netanyahu nije uspio osvojiti čvrstu parlamentarnu većinu na izraelskim izborima u utorak, no potencijalni dogovor s oporbenim desničarskim političarom mogao bi od njega učiniti eventualnog pobjednika, pokazale su izlazne TV ankete

Nakon kampanje u kojoj je demonstrirao najbrže procjepljivanje stanovništva protiv covida-19 u svijetu, čini se da je Netanyahuov politički opstanak vezan uz Naftalia Bennetta, bivšeg ministra obrane i čelnika ultradesničarske stranke Yamina.

Izraelski lijevi centar postigao je bolji rezultat nego što se očekivalo, prema anketama, no također nije osvojio većinu u parlamentu koji broji 120 članova.

Bennett je rekao da neće ući u vladu Yaira Lapida, najizglednijeg čelnika skupine lijevog centra i šefa stranke Yesh Atid.

Bennett, bivši Netanyahuov pomoćnik koji ga je dugo nastojao zamijeniti na čelnoj poziciji, nije obznanio svoje namjere glede koaliranja po zatvaranju birališta.

"Učinit ću samo ono što je najbolje za državu Izrael", glasnogovornik je citirao Bennetta.

Netanyahu (71) je vodio kampanju na temelju programa koji je omogućio da gotovo 50 posto Izraelaca primi dvije doze cjepiva.

Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Optužbe za korupciju, u sudskom postupku koji je u tijeku, naštetile su njegovoj popularnosti, što je rezultiralo četvrtim izborima u Izraelu u u dvije godine. Netanyahu odbacuje sve optužbe.