DVOR NA UNI

Nema istrage, danski vojnici slušali su UN

  • Autor: Dnevnik.hr
  • Zadnja izmjena 29.04.2011 21:21
  • Objavljeno 29.04.2011 u 21:02
kostur, masovna grobnica, ratni zločin

kostur, masovna grobnica, ratni zločin

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nakon što je danski vojnik javno priznao da je zajedno s kolegama mirovnjacima gledao zločine nad srpskim civilima u Dvoru na Uni 1995, Danska neće pokretati nikakvu istragu, javlja Dnevnik.hr

Dnevnik.hr javlja da Danska neće pokretati nikakvu istragu unatoč tome što je danski vojnik javno priznao da je zajedno s kolegama mirovnjacima gledao zločine nad srpskim civilima u Dvoru na Uni 1995. Potvrdio je to danski veleposlanik za Dnevnik.hr.

On tvrdi da su slušali UN.

'Mogli smo učiniti nešto, ja sam mogao učiniti nešto', rekao je danski vojnik Jan Wellendorf kojem neće biti ništa. Nakon što je šokirao dansku, ali i hrvatsku javnost pričom o zločinima u Dvoru 1995. koje je zajedno s kolegama samo gledao, neće biti tužen zbog odavanja vojne i državne tajne.

'Ne, Danska neće pokretati nikakvu istragu. Slučaj je zatvoren cijelo vrijeme. Provodili su ga UN i sud u Haagu, a Danska neće ništa pokretati', rekao je Bo Eric Weber, veleposlanik Kraljevine Danske u Zagrebu.

Ni UN ni Haag nisu došli ni do kakvih rezultata. Kako je moguće da mirovnjaci samo promatraju jedan zločin, ako bi njihov zadatak trebao biti upravo suprotan, danski veleposlanik ne zna. Ali pozitivno gleda na istragu koja je otvorena u Hrvatskoj.

'To je znak da Hrvatska Vlada želi ići do kraja, ispuniti sve obveze i rasvijetliti sve događaje iz 1995. To je doista vrlo dobar znak. Mnoge stvari su se dogodile tijekom tog rata. Stvari su doista čudne. Ovo nije bio normalan rat. Mnogo se toga promijenilo', rekao je Weber za Dnevnik.hr. Naredba da danski mirovnjaci ne reagiraju, objašnjava, nije stigla iz Danske, već iz UN-a pod kojim su se nalazili. Zašto je došla baš takva naredba ako se mogao spriječiti zločin, veleposlanik ne želi nagađati.

'Doista ne znam. U Hrvatskoj sam bio 1991, ali ne i 1995. I doista ne mogu komentirati na što je mislio. Mogu jedino reći da je doista jako, jako tužno kad nevini ljudi stradaju', dodao je Weber. Dok je za Kraljevinu Dansku ovaj slučaj zatvoren, mirniji u srcu je i danski vojnik. I to jer je stravična priča nakon 16 godina napokon otkrivena. Sada su na potezu tužitelji i istrage.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi